Porovnanie kríva, ale je zdravé

Štáty, podobne ako ľudia, sa potrebujú navzájom porovnávať. Prospieva to ich mentálnemu zdraviu, je to akási súčasť ich domácej aj zahraničnopolitickej hygieny.

30.08.2019 18:00
debata

Hlavným problémom však je nájsť si porovnateľných. Taká Británia či Francúzsko sa nikdy nebudú porovnávať so Slovenskom: z dôvodu reálnej rozdielnosti parametrov, ale aj majestátu a určitej nadradenosti. Väčší cítia potrebu menších poučovať a vychovávať, našťastie niekedy aj chrániť, ale nie s nimi súperiť. Nuž a porovnávanie sa je špecifická forma súperenia.

Slovensko má v tomto smere šťastie: nemusí porovnateľného hľadať s lampášom, má ho v susedstve. Odkedy sa rozdelila federácia, spustil sa kolotoč porovnávania úspešnosti dvoch nástupníckych štátov: z pohľadu hospodárskeho vývoja, meny, životnej úrovne, zdravotníctva, školstva, verejnej správy, politickej a ostatnej kultúry. Racionálne aj vyšinuté ukazovatele vyúsťujú do komentárov, kto koho dobehol či predbehol. Istý šéfkuchár hodnotil, či rozdelenie viac prospelo českej alebo slovenskej kuchyni… Ale uznajme, že ochutnávať vlastnými ústami a vidieť na vlastné oči je spoľahlivejší spôsob poznania reality, ako študovať jedálne lístky a štatistiky na papieri.

Takže porovnávajme sa, kriticky, ale dobromyseľne, vediac, že každé porovnanie kríva. Štátov, ktoré sa dokážu porovnávať, sa netreba obávať, pretože sú v logike komunikácie a súťaže s inými – že si na tento účel vyberajú seberovných, je logické. Obavy treba mať vtedy, ak sa niektorá krajina začne považovať za jedinečnú, neporovnateľnú, a podľa toho sa aj správa.

No a v ostatnom platí všetko ako u ľudí. Nepodliehať zlomyseľnosti ani závisti: keď už niekto musí závidieť, lebo má takú povahu, nech to robí radšej potichu. Neprekrúcať účelovo výsledky porovnávania: v zlatej ére politických vtipov sa rozprávalo, ako Ivan a Bill bežali opreteky, Bill predstihol Ivana a Moskva potom vydala správu, že Rus dobehol druhý a Američan predposledný… A ešte: netreba slepo dôverovať rôznym porovnávacím rebríčkom, ktoré, aj keď ich publikujú medzinárodné organizácie, často vychádzajú zo zastaraných údajov či z diskutabilnej metodiky, takže prinášajú štátom viac problémov ako osohu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #porovnávanie #malé štáty