Čo nie je vlastenectvo

Niektoré veci je ľahšie opísať pomocou negatívneho vymedzenia. Tým viac vtedy, keď sa zdá, akoby všade okolo nás prekvitali práve tie negatívne prípady. Je ťažké na Slovensku, v krajine s nevyriešeným vzťahom k vlastnej minulosti i prítomnosti, rozprávať o vlastenectve a vyhnúť sa pritom obvineniu z kozmopolitizmu z jednej a obvineniu zo staromilstva z druhej strany.

30.08.2019 20:00
debata (19)

Ľahšie bude pohovoriť o tom, čo vlastenectvo nie je a ako by vyzerať nemalo. Nielen v 21. storočí. Hocikedy.

Vlastenci sa napríklad nepotrebujú uisťovať o svojej emócii k domovine tým, že z nej budú vylučovať všetkých, čo žijú, vyzerajú, rozprávajú či zmýšľajú nejako inak, po svojom. Pre pocit hrdosti nepotrebujú ponižovať hrdosť kohokoľvek iného. Svoje vlastenectvo nedokazujú búchaním sa do pŕs, zvyšovaním hlasu a oborením sa na iných.

Slovenskí vlastenci 21. storočia budú vyzerať celkom inak, než ako to verbálne predviedol počas osláv Slovenského národného povstania šéf nášho parlamentu. Vlastne: nie budú, oni už dávno celkom inak aj vyzerajú. Veď aj práve preto o nich počuť menej ako o papalášoch, čo sa domnievajú, že s úradom a majetkom im nejako zázračne pribudol aj intelekt. Vidieť ich menej ako tých, čo pre hojenie svojich komplexov potrebujú byť videní a počutí dnes a denne. Aj vtedy, keď už však vonkoncom nemajú čo povedať.

Vlastenci sa nepotrebujú uisťovať o svojej emócii k domovine tým, že z nej vylučujú všetkých, čo žijú, vyzerajú, rozprávajú či zmýšľajú inak, po svojom.

Autori slávnostného prejavu Andreja Danka sa hlboko mýlia, keď si myslia, že najvýznamnejší prejav boja proti fašizmu a nacizmu v našich národných dejinách možno „tvorivo rozvinúť“ ako boj proti bližšie nijako nešpecifikovanému extrémizmu a pod ten extrémizmus potom priradiť hocičo, čo práve trápi predsedu NR SR a SNS v jednej osobe: extrémny filatelizmus, flatulizmus alebo hoci liberalizmus…

Nie, ani náhodou. Boj proti fašizmu a nacizmu bol v prvom rade bojom proti nositeľom nenávisti a netolerancie. Napríklad voči homosexuálom, ktorí po desaťtisícoch zomierali v hitlerovských koncentračných táboroch a o ktorých si predseda NR SR vo štvrtok opäť raz nezabudol verejne obtrieť ústa, netušiac, že tým nevelebí hrdinov SNP, ale keď už, tak skôr ich nepriateľov.

Keby bol Danko v súvislosti so SNP spomenul napríklad boj za sociálnu spravodlivosť, mohol by azda s prižmúrením oka vzniesť nejaký argument proti „klasickému liberalizmu“, proti ktorému tak rečnil. Vyznievalo by to síce od veci, asi ako keď komunisti roky vyhlasovali SNP za predohru k Víťaznému februáru, ale aspoň o čosi menej hlúpo ako tá zle zamaskovaná stranícka tiráda proti súperom SNS, akú v Banskej Bystrici predviedol.

Takže áno, je ľahšie ukázať na takúto a podobnú biedu a povedať: takto vlastenectvo a národná hrdosť nevyzerajú ani náhodou! Sila sa nemeria kalibrom strelnej zbrane, mužnosť sa nemeria objemom valcov v motore a národná hrdosť sa nemeria výškou stožiarov, do ktorých iba čo blesky mecú.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #nacionalizmus #Andrej Danko #oslavy SNP #boj proti fašizmu #kritika liberalizmu