Keď víťazstvo bolí

Východonemecké Sasko bolo 30 rokov baštou konzervatívcov. Nie je to tak dávno, keď tu CDU získala takmer 60 % hlasov. Po víkendových voľbách sa však musí uspokojiť so zhruba polovicou.

02.09.2019 21:00
debata (3)

Podobne dopadla aj SPD v susednom Brandenbursku. Časy, keď socdemáci vládli v krajinskom parlamente v Postupimi sami, sú nenávratne preč. Obe tradičné strany – CDU a SPD – „utrpeli“ v krajinských voľbách víťazstvo.

Síce vyhrali a budú vládnuť ďalej, no skutočným víťazom je Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá v oboch spolkových krajinách dostala viac ako 20% hlasov. A hoci nedosiahla úspech, aký jej prisudzovali volebné prieskumy, minimálne na východe Nemecka sa etablovala ako nová ľudová strana.

To bude mať zásadný vplyv na stranícky systém v Nemecku. Dá sa povedať, že doterajší model, keď vládla jedna veľká strana s podporou menšej, resp. krajinu viedla veľká koalícia, sa skončil a črtá sa nový – všetci proti AfD.

Demokratické sily majú zatiaľ dostatočnú podporu, aby dokázali spoločne vytvoriť vládu. Má to však jednu chybičku krásy: tam, kde sa stierajú ideologické hranice medzi štandardnými stranami, silnie dopyt po skutočnej alternatíve. A keďže AfD už voliči (aspoň tí z bývalej NDR) nevnímajú ako pravicovo-extrémistickú, ale ako normálnu stranu, tak jej popularita môže ďalej rásť…

Ak mala AfD doteraz imidž strany, ktorá priťahuje skôr starších frustrovaných voličov, tak ani to už neplatí. Z analýz vyplýva, že „štafetu sklamania“ prebrali od svojich rodičov mladí, ktorí pociťujú odpor voči tradičným stranám. Časť z nich vidí alternatívu v Zelených, no väčšia časť dáva prednosť populistickej AfD. CDU a SPD sú jednoducho „out“. A to pre Nemecko a Európu neveští nič dobré.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #CDU #SPD #Sasko #AfD #brandenbursko