Johnsonovo absurdné divadlo

Po hlúpo bezstarostnom rozhodnutí Davida Camerona prehodiť vnútorný problém Konzervatívnej strany na plecia voličov prišlo obdobie narážania Theresy Mayovej do múru reality, ako keď nočný motýľ celú jednu noc svojho krátkeho života strávi dobýjaním sa do osvetlenej miestnosti cez zatvorené okno. A nastalo obdobie Borisa Johnsona, proti ktorému vyzerá Mayová ako skúsená realistka a Cameron ako zrelý štátnik.

04.09.2019 18:00
debata (5)

Čo môže v takejto absurdnej postupnosti v londýnskej Downing Street č. 10 asi tak nasledovať? Jedno je isté: Monty Python a jeho Ministerstvo švihnutej chôdze by znamenali výrazný posun k lepšiemu.

Dôvera firiem v britskú budúcnosť klesla na hranicu, za ktorou sa už začínajú predpovede ekonomickej recesie. A to Británia ešte stále neopustila Európsku úniu, na írskom ostrove ešte nevypuklo napätie kvôli perspektíve obnovenia tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom a Škótsko ešte neplánuje nové referendum o odchode zo Spojeného kráľovstva. Britská ekonomika ešte stále nezažila exodus medzinárodných firiem a inštitúcií, pre ktoré bude výhodnejšie zdvihnúť kotvy a presídliť sa na kontinent. Obyvatelia Británie v obchodoch ešte stále nachádzajú výsledky jednotného európskeho trhu.

Ako už skonštatovali niektoré britské a väčšina európskych médií: Johnsonova rutinná klauniáda a servírovanie lacných bonmotov namiesto myšlienok a faktov v Dolnej snemovni parlamentu tvrdo narazili. Parlament, ktorý sa roky nedokázal zjednotiť na nejakej priechodnej vízii odchodu z EÚ, dokázal okamžite nájsť jednotu pri odmietnutí Johnsonovej predstavy, že vláda môže v mene brexitu ignorovať zákonodarcov a zákony, ktoré sa jej nepáčia.

Johnsonov návrh na vyhlásenie predčasných volieb v situácii, v ktorej nemá pod kontrolou väčšinu v snemovni, môže znamenať ďalšiu porážku, keď sa dve tretiny snemovne vyslovia za voľby, ale až potom, čo zákonom explicitne vylúčia brexit bez dohody s EÚ.

Po šiestich týždňoch strávených vo funkcii Johnson bojuje o svoje politické prežitie. Jeho návrh na vyhlásenie predčasných volieb v situácii, v ktorej nemá pod kontrolou väčšinu v snemovni, môže znamenať ďalšiu porážku, keď sa dve tretiny snemovne vyslovia za voľby, ale až potom, čo zákonom explicitne vylúčia brexit bez dohody s EÚ.

Ak predčasné voľby v roku 2017 znamenali nepríjemné prekvapenie pre Theresu Mayovú, ktorá ich vyvolala, tieto voľby by mohli pochovať nielen Johnsona, ale i vládu konzervatívcov ako takú. Bez brexitu, tvrdého či iného, a bez zrozumiteľných plánov ako ďalej – a to, že premiér nijaké také plány nemá, vyšlo jasne najavo tento týždeň v debatách v parlamente – Johnsona nebude čakať mdlé víťazstvo bez väčšiny, ako pred dvoma rokmi Mayovú, ale čistá porážka.

Mnohým hlúpym nápadom sa darí dlho maskovať svoju bezcennosť, keď ich preberajú a šíria ľudia verejne budiaci, zaslúžene či nezaslúžene, rešpekt a vážnosť. Potom sa však hrádza pretrhne a hlúposť odrazu dostáva presne tú tvár, ktorú si zaslúžila od začiatku. Hlúpu. Ak vám bude niekto tvrdiť, že konzervatívne myšlienky už z princípu nemôžu byť groteskne smiešne a groteskne hlúpe, dnešná doba vám poskytne množstvo dôkazov o opaku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #David Cameron #Brexit #Boris Johnson #Theresa Mayová