O zlodejoch a konzultantoch

Kradnúť sa dá rôznymi spôsobmi – „na hulváta“ aj decentne. Hoci je zrejmé, že „doba kešu“ sa ešte ani zďaleka neskončila, predsa len ľudia hľadajú skôr spôsoby, aby všetko vyzeralo aspoň naoko v poriadku.

04.09.2019 19:00
debata (6)

Na tento účel sú priam ideálne rôzne konzultačné a právne služby, pretože nik nevie, aká je reálna hodnota vykonanej práce. Tú istú zmluvu, za ktorú si renomovaná medzinárodná advokátska kancelária vyúčtuje státisíce eur, dokáže „bežný“ advokát urobiť za zlomok tejto sumy. A podobne je to i pri daniach a poradenstve.

Takto si štát každoročne púšťa žilou úplne zbytočne milióny eur, čo už potvrdil aj Najvyšší kontrolný úrad. Pred časom zistil, že viaceré externé právne a poradenské služby pre naše ministerstvá boli nielen predražené, ale mnohé aj úplne zbytočné, resp. veľmi nekvalitne vypracované.

No a potom je tu ešte otázka, na čo má každá inštitúcia právne oddelenie, keď dáva zákazky externým firmám? Sú azda ľudia zamestnaní v úradoch natoľko neschopní, že nedokážu vykonávať svoju agendu?

Rovnaká otázka asi každému napadne v súvislosti s aktuálnou správou, že primátor Bratislavy Matúš Vallo podpísal zmluvu s externou právnou kanceláriou, ktorej šéfuje človek blízky strane Progresívne Slovensko.

Nevedia azda zamestnanci legislatívno-právneho oddelenia na magistráte, ktorých je podľa webovej stránky celkovo 13, o dopravnom a vodárenskom podniku viac ako nejaká externá firma? Prečo majú Bratislavčania platiť právnika, ktorý berie 180 eur na hodinu?

O efektívnosti vynaložených prostriedkov tak možno vážne pochybovať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor Matúš Vallo #konzultačné služby #právne služby