Smerom do suterénu

O tom, že s výrokom Milana Mazureka na adresu Rómov sa stotožnia kotlebovci, nebolo najmenších pochýb. No tým, že sa k nim pridal aj Robert Fico, urobil ďalší pomyselný krok smerom do politického suterénu.

05.09.2019 19:30
debata (154)

„Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. A ak popravíme niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu,“ povedal Robert Fico na videu zverejnenom na jeho facebookovej stránke.

Mohlo by sa zdať, že Robert Fico pri komentovaní súdneho výroku absolútne stratil súdnosť. Jeho pritakávanie kotlebovcom je však iba chladný kalkul. Začína sa predvolená kampaň a šéf Smeru potrebuje prilákať späť voličov, ktorí pokukujú inam.

Poukazovaním na nekompetentnosť opozície by síce získal nejaké hlasy, no keď sa mu naskytla lepšia príležitosť, rozhodol sa ju vy/zneužiť.

Hoci vyhlásenia, že Rómovia na sociálnych dávkach oberajú štát o horibilné sumy, sa nezakladajú na pravde a na základe faktov sú ľahko vyvrátiteľné (na dávky v hmotnej núdzi ide menej ako 1 percento všetkých verejných výdavkov a poberajú ich aj Nerómovia), tento mýtus je u nás hlboko zakorenený. A Fico veľmi dobre vie, že brnkanie na latentný rasizmus vždy zaberá.

Lenže potom všetky tie jeho reči o protifašistickej orientácii Smeru a SNP nestoja ani za fajku dymu. To, že niekto chodí klásť vence k pamätníkom, ešte neznamená, že je skutočný antifašista. Ľudí poznáme podľa činov. A takéto účelové spájanie sa s kotlebovcami ukazuje, že Fico je skôr oportunista.

Lenže to sa mu raz môže nepekne vrátiť, lebo ich vlastne takýmto spôsobom legitimizuje. Váhajúci voliči si nabudúce povedia: „Veď aj Fico povedal, že Mazurek má pravdu,“ a dajú hlas ĽS NS…

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ĽSNS #ĽS NS #Milan Mazurek