Koncovka popierania reality

Poslanci skandujú „Hanba, hanba!“, z lavíc znejú škótske či waleské národné piesne, ale aj náboženské hymnusy či labouristická pieseň o červenej zástave, zástupcovia ľudu držia transparenty hovoriace o tom, že boli násilne umlčaní… To bol obrázok, aký v pondelok večer poskytla kolíska modernej demokracie priamo v Dolnej snemovni parlamentu Spojeného kráľovstva.

10.09.2019 19:00
debata (3)

Parlamentu, ktorý sa na návrh premiéra musí odmlčať na päť týždňov práve v čase, keď sa vo Veľkej Británii lámu dejiny a schyľuje sa buď ku katastrofe odchodu z Európskej únie bez dohody, alebo ku katastrofe nevídaných domácich politických rozbrojov. A možno Britániu čaká oboje, s perspektívou rozpadu vzťahov medzi korunou a ostatnými časťami monarchie.

Kto by bol ešte pred pár rokmi tušil, že vlasť racionálnej politiky raz poskytne takýto patetický pohľad? Je síce pravda, že chaotickú koncovku brexitu – procesu, ktorý sa začal neúprimnou kampaňou pred referendom a vrcholil neúprimnou politikou vládnych elít – mohli čakať viacerí. To, že to bude až taký absurdný chaos, však zrejme tušili iba najhlbší pesimisti.

Boris Johnson tvrdí, že jeho cieľom je do znovuotvorenia parlamentu v polovici októbra prísť s novou dohodou s EÚ. Problém je nielen v tom, ako by taká nová a súčasne obojstranne prijateľná zmluva mala vyzerať. Hlavný problém naznačujú správy presakujúce z vládneho prostredia, podľa ktorých neexistujú dôkazy o tom, že by sa šéf kabinetu nejakou novou dohodou vážne zaoberal.

Ani na európskej strane nič také nepočuť. Naopak. Trpezlivosť európskych predstaviteľov sa očividne blíži ku koncu. Dolná snemovňa i Snemovňa lordov Johnsona zákonom zaviazali v prípade, že nebude mať na stole novú dohodu, požiadať úniu o ďalší odklad termínu brexitu. Ale francúzsky šéf diplomacie Jean-Yves Le Drian už vyhlásil, že jeho krajina zvažuje vetovanie takejto možnosti.

Teraz by sa najskôr patrilo uviesť odsek slovami: Zrekapitulujme si to. Čo však s takou rekapituláciou, ktorá neposkytuje nielen východisko, ale ani len nápovedu možného riešenia?

Vitajte v časoch, keď sa z popierania reality stala realita popierania. Čaká sa iba na to, s akým rachotom to všetko v Británii na záver spľasne.

Britský parlament odmieta zmluvu s EÚ, ktorú dohodla Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová. Ten istý parlament však zároveň odmieta odchod bez zmluvy aj možnosť skrečovania celého brexitu. Brexit teda musí byť, musí však byť s nejakou novou dohodou. A dokiaľ taká dohoda nevznikne, vláda je povinná žiadať Brusel o odklad…

To by bol riadny rébus i vtedy, keby bol na Johnsonovom mieste nejaký, prepytujem, normálny politik. Lenže nie je a Johnson tvrdí, že Británia opustí úniu 31. októbra so zmluvou či bez nej. To prvé je nemožné, keďže žiadna nová zmluva neexistuje a do októbra nemá kedy vzniknúť. To druhé je zasa protizákonné.

Vitajte v časoch, keď sa z popierania reality stala realita popierania. Čaká sa iba na to, s akým rachotom to všetko na záver spľasne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #parlament #Brexit #Boris Johnson #Dolná snemovňa