Rusko stratilo „nezraniteľnú“ raketu

Podľa viacerých expertov záhadná explózia v skúšobnom testovacom zariadení Nenoksa začiatkom augusta nastala po tom, čo sa Rusko pokúsilo o záchranu križujúcej strely s nukleárnym palivom.

11.09.2019 14:00
debata (55)

Problém spôsobila strata rakety stredného doletu uvedeného druhu po jej páde do mora počas predchádzajúceho neúspešného raketového testu. Ako je známe, výbuch v tomto priestore usmrtil 5–7 jadrových inžinierov a spôsobil vzostup radiačného žiarenia v okolitých mestách. Nárast radiácie potvrdila aj Anne Stroemmen Lycke, riaditeľka Nórskeho inštitútu pre výskum radiácie, a informovali o tom aj nórske noviny Aftenposten.

Z údajov uverejnených ruskou stranou odborníci dedukujú, že v rámci uvedeného výbuchu bol dotknutý aj jadrový reaktor, pričom Rusko sa odmieta priznať, že išlo o nukleárnu nehodu. Za pozornosť stojí fakt, že napriek veľkému množstvu informácií o výbuchu v Nenokse americkí experti vyslovujú v tejto veci viacero odlišných názorov. Stručne povedané, explózia sa podľa nich odohrala na jednej lodi počas záchrannej operácie stratenej križujúcej strely a spôsobila ju chemická reakcia nukleárneho jadra rakety, čo následne viedlo k zvýšeniu úrovne radiácie v okolí.

K explózii došlo v rámci vývojového programu novej ruskej rakety s názvom 9M730 Burevestnik s jadrovým pohonom. S týmto druhom rakety na jadrový pohon spája ruské vedenie veľké nádeje na získanie prevahy nad USA a Čínou.

Prezident Vladimir Putin vo svojom minuloročnom prejave neváhal použiť pre túto raketu samé superlatívy, napr. že je údajne „nezraniteľná“ a „nezastaviteľná“, atď. Ako ukazujú doterajšie udalosti v Nenokse, Burevestnik nie je ani nezraniteľnou, ani nezastaviteľnou raketou!

Na dôvažok, stojí za zamyslenie, že ruské úrady najprv nariadili evakuáciu obyvateľov radiáciou dotknutej oblasti a neskôr ju za záhadných okolností zrušili. Experti si takisto všimli, že ruské nukleárne monitorovacie stanice boli nečakane vypnuté, údajne pre bližšie neurčené technické problémy. Medzinárodná verejnosť preto právom očakáva, že Rusko bude informovať serióznejšie o takej závažnej udalosti s medzinárodným dosahom, ako je nukleárna nehoda.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #radiácia #jadrový reaktor #raketa stredného doletu #Burevestnik #nukleárna nehoda