Každý hlas, aj fajčiarsky, sa počíta

Málokto tuší, čo má fajčenie spojené s národnou témou, tým menej s kresťanskou. Veď svätí apoštoli síce pili víno, ale neholdovali produktom z tabaku.

11.09.2019 21:00
debata (13)

Andrej Danko sa totiž v súvislosti s návrhom na zdraženie dymových i nedymových cigariet odvoláva na tri piliere politiky SNS. Ten tretí je sociálny. Nuž, niektorí by naozaj museli hlbšie siahnuť do vrecka, lenže všetci vedia, že sa blížia parlamentné voľby a každý hlas, aj ten od fajčiarov, sa počíta.

Niektorí sa odvolávajú na to, že zvýšenie spotrebnej dane z tabaku a tabakových výrobkov terajšia vláda nemá v programovom vyhlásení. Lenže v ňom sa neuvádzajú ani opatrenia spojené s navrhovanými sociálnymi balíčkami. Ak sa na nich koalícia zhodne, tak to musí niečím zacálovať, osobitne, keď sa vo svetovej ekonomike blýska na horšie časy.

Minister financií je (dobre) platený za to, aby sa stal zúrivým strážnym psom aspoň trocha vyrovnaného štátneho rozpočtu. Pravda, zvolil si na to neveľmi šťastný spôsob. Bez predchádzajúcich konzultácií so šéfmi vládnucich strán vytiahol z kúzelníckeho klobúka králika v podobe zdraženia cigariet. A tak sa bude rokovať, rokovať, hľadať kompromisy a ako to pred voľbami býva, tak aj zastrašovať či vydierať ostatných koaličných partnerov.

V každom prípade u nás cigarety vstúpili do vysokej politiky druhýkrát. Prvý raz hneď po vzniku Slovenskej republiky, keď Vladimír Mečiar od večera do rána predal veľkú a modernú tabakovú fabriku zahraničnému kapitálu, aby po čase rokov definitívne zanikla. To mu doteraz nevedia odpustiť najmä milovníci tvrdých spárt a obyvatelia Spišskej Belej. Prežijú v zdraví pripravované zdraženie Pellegriniho vlády jej súčasní voliči?

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #cigarety #Andrej Danko #fajčiari #Spišská Belá #tabakové výrobky #zvýšenie spotrebnej dane