Rošády s Konevom

V našich zemepisných šírkach, kde sa striedal jeden režim za druhým, sa po každom prevrate diali veľké rošády na piedestáloch. Staré symboly novému režimu nevyhovovali, a tak ich nahradili novými.

12.09.2019 21:00
debata (46)

Kto by si myslel, že búranie a stavanie sôch je už minulosťou, ten je na veľkom omyle. Stačí sa rozhliadnuť okolo seba. Kým v Poľsku sochy pripomínajúce Červenú armádu rovno búrajú, v Česku sa okolo pamätníka maršala Koneva viedla nekonečná diskusia.

Pre jedných je to symbol totality, ktorú Sovieti krátko po vojne pomáhali v Československu inštalovať, pre druhých akt barbarstva a pokus o prepisovanie dejín. Hádka už prekročila hranice Česka.

Fakty však obe stany ohýbajú podľa toho, ako sa im to hodí. Faktom je, že Konev bol predovšetkým vojak, ktorý významnou mierou prispel k porážke nacizmu. Faktom je však aj to, že s jeho vedomím boli do gulagov odvlečení československí občania ruského pôvodu, ktorí k nám utiekli po boľševickej revolúcii v r. 1917.

Jeho povojnové účinkovanie je už menej oslnivé: v r. 1956 velil vojskám, ktoré krvavo potlačili maďarské povstanie a o päť rokov neskôr asistoval pri výstavbe Berlínskeho múra. To všetko by malo byť uvedené na tabuli pod sochou, aby si každý mohol urobiť plastický obraz o jeho osobe.

Tu nejde o adoráciu komunistického režimu, ale faktom je, že v máji r. 1945 nás oslobodili vojská Červenej armády. A nik nemôže popierať, že Pražania nadšene vítali Koneva v uliciach hlavného mesta. To všetko je súčasť našej histórie, a preto je ďalšie obrazoborectvo veľmi nemiestne.

P. S.: Zastupiteľstvo Prahy 6 napokon schválilo návrh, aby sochu maršala Koneva z Námestia Interbrigády odstránili a nahradili pamätníkom oslobodenia Prahy.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Praha #Rusko #druhá svetová vojna #1945 #Česká repuublika #maršál Konev