Zrúti sa Bugárov historický projekt?

Založenie strany Most-Híd pred desiatimi rokmi s cieľom zlepšiť vzájomné vzťahy majoritného národa a menšín bolo nepochybne dobrým a zopovedným projektom. Akurát to nechápu opoziční politici preto, lebo Béla Bugár vstúpil do koalície so Smerom a SNS.

15.09.2019 20:00
debata (7)

Slovenskí Maďari však za štyri roky získali oveľa viac ako za osem rokov, keď boli zastúpení v dvoch Dzurindových vládach, ktoré sa stavali k ich požiadavkám úzkostlivo opatrne.

Okrem najskúsenejšieho stále aktívneho politika na Slovensku má na úspešnom utíšení roztržiek, vyvolávaných nacionalistami na oboch stranách, nesporne podiel aj Andrej Danko. Po nútenom odchode Jána Slotu sa mu podarilo utlmiť radikálnych krikľúňov medzi národniarmi.

Pre obyvateľov Slovenska, vrátane Maďarov, by bolo zlou správou, keby sa po voľbách do parlamentu dostali politici napojení na autoritatívne strany u našich južných susedov. Hoci prekvapujúco to bol práve Danko, kto sa sediac po boku Viktora Orbána nechal uniesť „fantastickou atmosférou“ na nedávnom futbalovom zápase v Budapešti. Tam viacerí diváci počas slovenskej hymny pískali a pokúsili sa zapáliť naše štátne symboly. Zrejme však išlo o Maďarov zo Slovenska, a tí Most-Híd budú sotva voliť.

Iste aj Bugár má vyššie ambície, aby sa uchádzal práve o hlasy obdobných šovinistov. Tým rozumnejším naďalej ponúka miesto na kandidátke svojej strany. Jej poslanecký klub opúšťajú paradoxne Slováci, najmä zdedení po Procházkovej Sieti. Ako nečisté hlodavce majú pocit, že sa loď topí.

Bolo by historicky nespravodlivé, keby sa mal Bugárov projekt zrútiť a Most-Híd s omladeným vedením by zostal pred bránami parlamentu. Žiaľ, voľby často vyhráva populizmus a nie spravodlivosť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Most-Híd #Béla Bugár #Andrej Danko #slovenskí Maďari