Útok ako rozbuška?

Útoky na ropné zariadenia v Saudskej Arábii ukázali, že táto ropná superveľmoc je mimoriadne zraniteľná. Stačilo niekoľko dronov a produkcia ropy sa v tomto kráľovstve znížila o polovicu, čo okamžite rozhýbalo ceny „čierneho zlata“ na svetových trhoch.

16.09.2019 20:00
debata (6)

Saudská Arábia pritom vynakladá obrovské prostriedky na zbrojenie – len minulý rok to bolo neuveriteľných 67,6 mld. dolárov, čo ju vo svetovom rebríčku zbrojenia zaradilo na tretie miesto, hneď za USA a Čínu. No ani taká moderná, a najmä drahá protivzdušná obrana ju neuchránila pred útokom bezpilotných lietadiel. Ten môže byť akousi geopolitickou rozbuškou v tomto regióne.

Napätie na Blízkom východe kontinuálne rastie, hlavnou príčinou je rivalita medzi šiitským Iránom a sunnitskou Saudskou Arábiou. Jedným zo zdrojov napätia je „zástupná vojna“ oboch rivalov odohrávajúca sa v Jemene. Tento chudobný cíp Arabského polostrova už niekoľko rokov sužuje krvavá občianska vojna. Keď Saudská Arábia v roku 2015 vytiahla do boja proti tamojším šiitským rebelantom, ktorí sú predĺženou rukou Teheránu, zdalo sa, že o pár týždňov bude po všetkom. Saudskoarabi mali síce prevahu, no prerátali sa. Povstalci sa nevzdávali, a tak sa blesková vojna zmenila na nekonečne dlho sa vlečúci konflikt. Opäť sa potvrdzuje, že v konflikte s gerilovým hnutím nie je zárukou úspechu ani tá najmodernejšie vybavená armáda. A tak hrozí, že Jemen sa zmení na nový Vietnam.

Útoky na ropné zariadenia v Saudskej Arábii ukázali, že táto ropná superveľmoc je mimoriadne zraniteľná. Stačilo niekoľko dronov a produkcia ropy v tomto kráľovstve sa znížila o polovicu, čo okamžite rozhýbalo ceny „čierneho zlata“ na svetových trhoch.

Situácia je o to zložitejšia, že popri šiitských rebelantoch proti jednotkám lojálnym prezidentovi Mansúrovi Hádímu bojujú aj juhojemenskí separatisti, ktorých podporujú Spojené arabské emiráty. Akoby to samo osebe nestačilo, v krajine je okrem toho aktívna Al-Kajdá a tzv. Islamský štát.

Hoci ide o jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete, takmer nik si ju doteraz nevšímal. Áno, Jemen nemá (takmer žiadnu) ropu. V tomto „zabudnutom konflikte“ však doteraz prišlo o život takmer 100-tisíc ľudí (štatistiky pritom nezahŕňajú tých, ktorí zahynuli v dôsledku humanitárnej katastrofy spôsobenej predovšetkým hladom).

Pozornosť celého sveta sa na Jemen upriamila až teraz, keď médiá priniesli správu, že na ropné rafinérie spoločnosti Saudi Aramco zaútočili bezpilotné lietadlá z tejto krajiny. Aj keď následky útoku sa podarí rýchlo odstrániť, neistota na svetových trhoch s ropou zostane.

Znásobujú ju aj vyhlásenia jemenských Húsíov, ktorí sa netaja tým, že v útokoch mienia pokračovať: „Sľubujeme saudskému režimu, že naše budúce operácie budú ešte väčšie a bolestivejšie, a to dokiaľ bude trvať saudská agresia a okupácia.“

Washington aj Rijád tak stoja pred dilemou: Ako odpovedať na kroky Teheránu, no zároveň nevyprovokovať vojnu. Keďže jednoduché riešenia neexistujú, musíme sa pripraviť na to, že ceny ropy budú stúpať. Cui bono?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán #Jemen #Saudská Arábia #rafinéria #ceny ropy