Zrušenie koncesií: Dankov danajský dar

Andrej Danko sa nikdy netajil tým, že chce zrušiť koncesionárske poplatky. Včera sa mu tento plán podarilo splniť len čiastočne - od budúceho roka ich nebudú platiť seniori a poberatelia dávok v hmotnej núdzi.

17.09.2019 20:00
debata (26)

To, čo sa javí ako ušľachtilé gesto, je v skutočnosti danajský dar. Predovšetkým je to veľmi zlá správa pre verejnoprávne médiá, pretože takouto salámovou metódou môže v budúcnosti ktorýkoľvek politik dokončiť to, čo šéf SNS začal. Tým, že sa zvýši príspevok zo štátneho rozpočtu, sa zvyšuje aj riziko, že „chlebodarcovia“ budú za svoju „veľkorysosť“ od RTVS žiadať adekvátnu odmenu.

Veľmi zlá správa je to aj z toho dôvodu, že v čase, keď čoraz viac ľudí verí dezinformáciám šíreným na webe, niekto takýmto spôsobom oslabuje nezávislosť verejnoprávnych médií. A tie majú vo svete plnom hoaxov a konšpiračných teórií nezastupiteľnú funkciu.

Už teraz je RTVS značne podvyživená. Koncesionárske poplatky sa nezvyšovali 16 rokov, lenže ceny aj platy za ten časť mnohonásobne stúpli. Kým v roku 2003 dosahovala priemerná mzda 476 €, v roku 2019 prekročila 1 100 €! Ročný rozpočet RTVS je približne 130 miliónov €, z toho zhruba 78 miliónov € získava z koncesionárskych poplatkov. Ak z nich vypadne ďalších 8 miliónov, riaditeľ verejnoprávneho rozhlasu a televízie bude vydaný na milosť a nemilosť politikom.

Andrej Danko argumentuje, že ekonomike sa darí, a preto môže štát za občanov „zatiahnuť“ koncesionárske poplatky. To je absolútne nepochopenie veci. Podľa jeho logiky by koncesie museli v iných krajinách dávno zrušiť, no neurobili tak, pretože im na nezávislosti verejnoprávnych médií záleží.

Preteky v predvolebnom populizme sú v plnom prúde, politici páčivými sľubmi získajú hlasy, no v konečnom dôsledku na to doplatíme všetci.

P. S.: Čuduj sa svete, minulý rok vo Švajčiarsku drvivá väčšina občanov odmietla populárnu iniciatívu NoBillag, ktorá chcela zrušiť verejne financovaný rozhlas a televíziu. Takmer 72 percent občanov hlasovalo proti. Pritom švajčiarska štátna pokladnica by s tým iste nemala problém. Ide však o princíp!

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #Andrej Danko #verejnoprávne médiá