Na mzdách záleží

Ak chce opozícia, analytici či samosprávy kritizovať sociálny balík vlády, tak si nemali vybrať nárast nezdaniteľnej časti z 19,2-násobku na 21-násobok životného minima, teda na 4 414,20 eura.

18.09.2019 20:00
debata (3)

Opatrenie z dielne Mosta-Híd zvýši čistú mzdu priemerného zamestnanca asi o osem eur mesačne a zníži narastajúci podiel daní a odvodov na platoch.

Po tom, čo jednofarebná vláda Smeru v minulosti znížila odvody z nízkych miezd, je daný krok ďalším z radu dobrých. Smer si pokles odvodov v ďalšej vláde nepresadil, a preto aj v prípade nezdaniteľného minima treba varovať pred tým, aby rástlo i v budúcnosti. A to podľa vzorca v závislosti od rastu najnižších platov. Chce to systém.

Koalícia si presadila aj pokles daní pre firmy z dielne SNS či nárast penzií a rodičovského príspevku, ktoré navrhoval Smer. Zdá sa však, že pri daniach z potravín sa bude zo znižovania uberať.

Na jednej strane sú blížiace sa voľby a snaha vlády ukázať výsledok svojho štvorročného ťaženia, na druhej možnosti štátnej kasy. Vyrovnaný rozpočet nie je čosi, čo by bolo nevyhnutné, horšie je to so štrukturálnym deficitom, ktorý ukazuje, ako vláda robí reformy.

Ak sa nepodarí presadiť nárast daní z cigariet, koalícia by mala hľadať ďalšie možnosti. No peniaze nerastú v lese, a tak budeme zrejme svedkami preskupovania v rámci verejných financií. Štátna kasa na tom nie je zle a mierne ustúpiť z pozícií je pred voľbami bežné. Netreba z toho robiť strašiaka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #Smer #verejné financie #sociálny balík #nezdaniteľná časť #pokles odvodov #štátna kasa