Námestie šité horúcou ihlou

Po Námestiach A. Dubčeka (zákruta na Vodnom vrchu), F. Liszta (križovatka pod železničnou stanicou) a M. Korvína (zásek v sklenenej budove) by malo v Bratislave pribudnúť aj Námestie Nežnej revolúcie.

25.09.2019 20:00
debata (18)

Zaujme neveľký pľac pred Starou tržnicou. Tam najmä po večeroch býva okolo stánkov s občerstvením veľmi, veľmi veselo…

Spomínané historické osobnosti a udalosti si iste zaslúžia, aby v hlavnom meste po nich nieslo meno nejaké dôstojné verejné priestranstvo. Nápady novodobých superodborníkov na miestne názvoslovie sa však vymykajú estetickému cíteniu i logike.

Najnovšia iniciatíva primátora Matúša Valla odrezať z dolnej časti Námestia SNP obdĺžnik a jeho názov spojiť so 17. novembrom 1989 tiež nepatrí medzi geniálne poryvy ľudskej mysle. Zväz protifašistických bojovníkov na rokovaniach s ním proti tomu rázne protestoval. Nielen v menej bratislavských odbojárov. Dostáva totiž nesúhlasné stanoviská zo všetkých oblastí Slovenska.

Na tomto námestí sa konali viaceré masové zhromaždenia, ktoré ovplyvnili tok našich dejín, a preto ho mnohí považujú za ústredné námestie celej republiky. A to už od roku 1962 nesie názov spätý s Povstaním, ktorého 75. výročie sme nedávno veľkolepo oslavovali.

Nežná revolúcia by tiež mala mať pekné námestie či širokú triedu. V novom centre Bratislavy sa už vo veľkom budujú. Nebudú však hotové k 30. výročiu novembrových udalostí, na ktoré sa Vallo horúčkovito upriamil, a preto svoju iniciatívu šije horúcou ihlou. Až takou horúcou, že ak mu to po poslancoch Starého Mesta schváli aj mestské zastupiteľstvo, pred parlamentnými voľbami sa premenovanie nebude môcť uskutočniť. Volebný zákon to zakazuje.

Napokon nebudú rozhorčení iba odbojári, ale aj pamätníci Novembra.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #Námestie SNP #matúš vallo #Zväz protifašistických bojovníkov #Námestie Nežnej revolúcie