Komu zvonia do hrobu? Trumpovi či demokratom?

Dlhotrvajúci konflikt medzi americkými demokratmi a prezidentom republikánom Donaldom Trumpom dosiahol ďalší level. Šéf Bieleho domu kvôli údajnému vydieraniu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského čelí ústavnej žalobe - takzvanému impeachmentu.

26.09.2019 19:00
debata (2)

Trump podmienil finančnú pomoc Ukrajine obnovením vyšetrovania syna demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena, čím podľa demokratov došlo k zneužitiu prezidentských právomocí. Americká verejnosť stojí pred dilemou: zneužil Trump svoje postavenie alebo je to opäť iba „honba na čarodejnice“, ako tvrdí samotný prezident?

Demokrati sa už dlhé mesiace pokúšajú Trumpa odvolať. Zatiaľ neúspešne. Ruská stopa síce vyzerala nádejne, viedla však do slepej uličky. Tá ukrajinská sa zdá prehľadnejšia, no napriek tomu sa dá predpokladať, že výsledok bude rovnaký. Na odvolanie prezidenta je totiž potrebná dvojtretinová väčšina Senátu, ten však momentálne kontrolujú republikáni. Je preto otázne, či demokratom odvolávanie prezidenta viac nepoškodí, ako pomôže.

Ak by sa demokratom podarilo voličov presvedčiť, že Trump porušil ústavu, a zároveň poukázať na jeho nekompetentnosť pri riadení štátu, o rok a pol by mohol v Oválnej pracovni zasadnúť opäť demokrat.

Obava, že ústavná žaloba by mohla skôr povzbudiť Trumpových priaznivcov a posilniť tak jeho šance na znovuzvolenie v budúcoročných prezidentských voľbách, je namieste. Republikánski voliči považujú impeachment za zbytočný humbug. Keďže donedávna aj väčšina Američanov bola proti obvineniu Trumpa, pretože impeachment pokladajú iba za umelo vyrobený problém, je otázne, prečo do toho demokrati vôbec idú.

Dokonca aj Nancy Pelosiová, demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA, ešte v marci tvrdila, že impeachment nemá zmysel, pretože rozdeľuje krajinu. Ten by sa podľa nej mal začať len vtedy, keď existujú presvedčivé dôvody.

Pelosiová svoj zdržanlivý postoj prezentovala aj vtedy, keď osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller vo svojej správe uviedol, že podozrenie o zasahovaní do amerických prezidentských volieb je opodstatnené. Teraz však obrátila. „Nikto nestojí nad zákonom,“ vyhlásila demokratická doyenka, čím zavelila do útoku.

Pre demokratov má impeachment predovšetkým symbolický význam. Ide o politický kalkul: chcú ukázať, že majú pod kontrolou dolnú snemovňu Kongresu a veria, že by vďaka ústavnej žalobe mohli získať politické body.

Ak by sa potvrdilo, že Trump naozaj vydieral Zelenského, tak by to mohlo ľuďom otvoriť oči, aký je skutočne štýl politiky súčasného prezidenta. Vyšetrovanie bude trvať dlhé mesiace. Je možné, že sa postoje obyvateľov Spojených štátov pod ťarchou dôkazov začnú meniť. Napokon, už sa aj menia – podpora impeachmentu stúpla po ukrajinskej afére na 55 percent.

Keby sa demokratom podarilo voličov presvedčiť, že Trump porušil ústavu, a zároveň poukázať na jeho nekompetentnosť pri riadení štátu, o rok a pol by mohol v Oválnej pracovni zasadnúť opäť demokrat. Musia však počítať s tým, že Donald Trump nepredá svoju kožu lacno. Bude argumentovať, že kým Biden tlačil na Kyjev, aby podozrenia z korupcie nevyšetroval, on sa pokúsil o opak. Pôjde o to, komu voliči uveria.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Robert Mueller #impeachment #Nancy Pelosiová #Volodymyr Zelenskyj