Štefan Harabin? Tak radšej nikdy

Fakt, že sa Štefan Harabin rozhodol skúsiť šťastie vo voľbách do Národnej rady, nemohol už zvlášť prekvapiť po tom, ako sa vzdal kandidatúry na šéfa Najvyššieho súdu.

01.10.2019 19:00
debata (76)

V časovom pásme vymedzenom heslom: „Teraz alebo nikdy!“ sa práve nachádza kdesi tesne pred koncom fázy „Teraz“. V prezidentských voľbách Harabin síce neuspel, svoju značku však vrátil do všeobecného povedomia. Čas letí a nabudúce už môže byť neskoro. Takže teraz.

Milovníci hoaxov a lží o svete, ktorý spoločne obývame, vo voľbách dostanú možnosť siahnuť takpovediac po origináli namiesto toho, aby sa museli uspokojiť s napodobeninami či o poznanie slabšími derivátmi dankovsko-kollárovsko-kotlebovského razenia. Napokon, nezabúdajme, že „vlasť“ po rusky znamená moc a o tom, že tento, prepytujem, politik by si moc dokázal vychutnávať ako málokto iný, škoda pochybovať.

Ale vážne. Harabin nie je schopný parlamentné voľby vyhrať (dokonca ani „vy-hrať“). Je príliš zaťažený rokmi v politike na to, aby sa tváril ako nová metla a príliš málo zdatný rétor a herec na to, aby zaujal väčšie množstvo nových voličov. Na Trumpa je príliš obyčajný, na Le Pena bez zázemia a na Faragea primálo zábavný. Neznamená to však, že na predvolebnej a povolebnej scéne nemôže zamiešať karty iným.

Harabin je príliš zaťažený rokmi v politike na to, aby sa tváril ako nová metla a príliš málo zdatný rétor a herec na to, aby zaujal väčšie množstvo nových voličov.

Jeho cieľová voličská skupina isto ocení jeho agresivitu – či už verbálnu, alebo inštitucionálnu v podobe večných súdnych sporov s kadekým o kadečo – samotní títo voliči však patria skôr do skupiny tých nestálych a nespoľahlivých. Túžba po odplate (za čokoľvek, voči komukoľvek) je silný motivačný faktor, lenže hranica medzi pomstychtivým voličom a zlostným nevoličom je tenká a čiastočne vedie práve naprieč touto skupinou.

Liberálom veľa hlasov neuberie, na to je jeho propaganda prvoplánová a veľmi jednoduchá. Ak by odčerpal hlasy SNS a súčasne Kollárovmu hnutiu Sme rodina (čiastočne vari aj OĽaNO), jeho účinok by bol na vládno-opozičnej osi v podstate neutrálny. Uvidíme len, ako sa k jeho kandidatúre postaví časť voličov Smeru, spracovaná billboardmi vlastnej strany o ochrane Slovenska pred utečencami, polopravdami svojich predstaviteľov o politikách Európskej únie, nezmyslami o Istanbulskom dohovore či Marrákešskom pakte…

Na jednej strane môže Harabinova prítomnosť vo voľbách motivovať rozličné konzervatívne a pseudokonzervatívne kruhy, pôvodom z rôznych strán, snažiť sa o vznik „národnej aliancie“, ktorá by sa pohybovala nebezpečne blízko pravého okraja scény. Na druhej strane môže byť poučným pripomenutím rozličným tzv. pragmatikom, ktorí sú v mene moci vždy prichystaní obetovať idey a princípy: džin pohrávania sa s nízkymi pudmi v politike sa iba tak na požiadanie nikdy do fľaše nevráti.

Odpoveď na heslo Teraz alebo nikdy je v tomto prípade jasná: radšej nikdy. Žiaľ, na to je však už možno príliš neskoro.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Vlasť #voľby do Národnej rady #Teraz alebo nikdy #konzervatívne kruhy #národná aliancia