Čaputovej záťaž

Po viac ako sto dňoch Zuzany Čaputovej na čele štátu sa nedá nájsť jej nijaký veľký prešľap priamo v Grasalkovičovom paláci. Popularita novej prezidentky dokonca naznačuje, že sa pozdáva aj mnohým, ktorí jej vo voľbách svoj hlas nedali.

02.10.2019 20:00
debata (26)

Ak však Čaputová myslí úplne vážne, že chce byť líderka, ktorá nebude rozdeľovať spoločnosť, čo sa jej zatiaľ darí, mala už s absolútnym dôrazom zasiahnuť v prípade svojej podriadenej. Ide o škandál Henriety Hajtovej z tlačového odboru prezidentskej kancelárie, ktorá na sociálnej sieti použila odporné slová na adresu organizátorov a účastníkov Národného pochodu za život. Nazvala ich inkvizítormi, úchylákmi, pokrytcami a pedofilmi.

Čaputová sa dozvedela o nenávistnom statuse Hajtovej v New Yorku, kde bola na Valnom zhromaždení OSN, a prisľúbila, že kauzu bude riešiť hneď po návrate na Slovensko. Pripojila aj očakávanú poznámku, že sa od vyjadrenia podriadenej ostro dištancuje. Dovtedy všetko v poriadku.

Po prílete do Bratislavy by sa však jednoznačne patrilo, aby prezidentka so zamestnankyňou ukončila pracovný pomer dohodou. Respektíve, aby Hajtová sama prišla na koberec k Čaputovej s napísanou výpoveďou. Namiesto toho sa začalo disciplinárne konanie na základe zákona o štátnej službe. Zbytočná strata času. Prečo?

Lebo napriek tomu, že sa Hajtová ospravedlnila za status a stiahla ho z internetu, v sídle hlavy štátu nemá čo hľadať. Ľútosť je pekná, ale nestačí. Osoba so slovami nenávisti nepatrí k prezidentke. Čaputová by s ňou dodatočne mala spraviť rýchlo poriadok, zbaviť sa cudzej záťaže na svojom dobrom imidži. V opačnom prípade môže vyzerať, že toleruje vyjadrenú nenávisť (aj keď oľutovanú) v najbližšom pracovnom okolí.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #škandál #Zuzana Čaputová #Henrieta Hajtová #prezidentská kancelária #tlačový odbor