Pravidlá nefunkčnosti koalícií

Ani nie pred dvoma týždňami sa predseda Smeru Robert Fico obradne poďakoval vládnym partnerom za bezchybné fungovanie koalície, vďaka čomu „sme svedkami veľkej sociálnej žne“.

02.10.2019 19:00
debata (4)

Na otázku, či vládna koalícia naozaj funguje, sa vtedy blysol Andrej Danko okrem iného nasledujúcim postrehom: „To, že koalícia nefunguje, mi môžete povedať vtedy, ak nebude schválený nejaký návrh.“

Po stredajšom zasadnutí vlády sa dá konštatovať jednak to, že koaliční partneri Smeru niektoré aspekty tej veľkej sociálnej žne zrejme vnímajú trochu inak, no najmä to, že koalícia môže byť vyhlásená za nefunkčnú nielen napriek tomu, ale dokonca i práve preto, že bol nejaký návrh schválený. Tento druh nefunkčnosti koalície nám nik nepredvedie lepšie ako sám vyššie menovaný autor výroku o podmienkach jej funkčnosti.

Je, samozrejme, pravda, že politické strany sa odjakživa s blížiacim sa termínom parlamentných volieb menia na inštitúcie, ktoré voličom sľubujú permanentné Vianoce. V prípade, že sú to strany, ktoré práve vládnu, užívajú si potom i tú výhodu, že aspoň niektoré zo sľubov môžu dokonca splniť.

Andrej Danko sa výrobou koaličných turbulencií, ktorých zmyslu rozumel asi iba on sám, zabával počas celej existencie tejto vlády. Bez ohľadu nielen na vlastnú nezrozumiteľnosť, ale i na vlastný klesajúci politický kurz.

Fakt, že výrazné navyšovanie minimálnej mzdy pár mesiacov pred voľbami berie za svoje vlastné politické víťazstvo akurát Smer, ktorý sa práve takouto agendou odlišuje od drvivej väčšiny slovenskej politickej perepúte, môže vážne zaskočiť naozaj asi iba lídra SNS Danka. A zrejme len advokát Danko dokáže tvrdiť, že niekto porušil koaličnú zmluvu vyše mesiaca po jej vypršaní.

To je však jedno. Danko sa predsa výrobou koaličných turbulencií, ktorých zmyslu rozumel asi iba on sám, zabával počas celej existencie tejto vlády. Bez ohľadu nielen na vlastnú (ne)zrozumiteľnosť, ale i na vlastný klesajúci politický kurz. Keď teraz vyhlasuje za dôkaz vierolomnosti Petra Pellegriniho to, že premiér dal o niečom vo vláde hlasovať, prípadne sa sťažuje, že aj on chce takú dohodu s odbormi, akú má Smer a: „kde je tu spravodlivosť?“, nerobí zo svojho hľadiska nič nové, tobôž prekvapivé.

Predsedovi SNS nič nebránilo a nebráni stretávať sa s odborármi, koľko ho to len (a ich) bude baviť. Nuž, je však ťažké fňukať, že Pellegrini si chce robiť predvolebné PR na sociálnych témach a dávnych spojenectvách Smeru s odbormi, keď by ste vy sami svoju predvolebnú energiu venovali uzatváraniu aliancií s kuffovcami a spol. na „zastavenie liberálnych šialenstiev“, ako to urobil šéf SNS…

Nedá sa byť každému všetkým. V živote ani v politike. Nemôžete byť naraz najnárodnejším z národných, najsvetáckejším zo svetákov, najsociálnejším zo sociálnych, najviac probiznis zo všetkých probiznis, najzodpovednejším zo zodpovedných, najpopulárnejším z populistov…Na­koniec vám hrozí, že nebudete pre nikoho ničím. A ani kuffovci vám potom nepomôžu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #minimálna mzda #SNS #Smer #Andrej Danko #Peter Pellegrini #vládna koalícia #kuffovci