Na porazenie. Mazurek sa vrátil do parlamentu

Drzosť odsúdeného rasistu Milana Mazureka sotva môže niekoho vážne prekvapiť. Zákony sú dodržané, akurát morálka dostáva na frak.

04.10.2019 19:00

Ústava prikazuje, aby poslanec Národnej rady, ktorý sa dopustí úmyselného trestného činu, prišiel o svoj mandát. Nedávny výrok Najvyššieho súdu mal teda pre poslanca ĽS NS Mazureka znamenať odchod z parlamentu. Vieme však, o kom je reč. Mazurek sa nebude honosiť titulom poslanec, lenže to ešte neznamená, že bude budovu Národnej rady zvnútra spoznávať už len ako bežný návštevník. Súkmeňovci sa o neho postarali, a tak bude do NR SR môcť chodiť ako asistent iného poslanca za kotlebovcov.

V praxi to okrem iného znamená, že Mazurek si zo súdom nariadenej pokuty 10-tisíc eur ťažkú hlavu robiť nemusí. Niežeby na ňu inak nemal. Po vyše troch rokoch poberania poslaneckého platu a náhrad mu takáto sumička hádam kdesi na konte ušetrená leží. On ju však vyťahovať ani nemusí vďaka funkcii asistenta, ktorú mu za fešáckych 2 700 eur mesačne poskytol jeho stranícky kolega a poslanec Marián Chmelár.

Ani ten najlepší zákon nepomôže proti nedostatku základnej morálky a vkusu.

Zhrňme si to. Mazurek prišiel o svoj poslanecký mandát po tom, čo ho Najvyšší súd odsúdil za úmyselné spáchanie trestného činu hanobenia rasy, národa a presvedčenia. Minimálne niekoľko mesiacov nebude môcť stláčať hlasovacie gombíky v rokovacej sále Národnej rady ani obveseľovať prítomných svojimi vstupmi do parlamentných debát. Bude sa však po Národnej rade pohybovať ako asistent iného poslanca, čiže až na spomenuté dve výsady bude mať k zákonodarnej moci v štáte tak blízko, ako sa len dá.

Finančný trest, ktorý bol súčasťou rozsudku, je potom už čistým výsmechom, pretože aj na ten sa mu pekne poskladajú občania. Vrátane tých, ktorých urážal a voči ktorým šíril nenávistné lži. Suma 10-tisíc vzhľadom na jeho finančné možnosti pôvodne mnohým pripadala primalá. Dnes sa však ukazuje, že Najvyšší súd možno iba múdro predvídal, že tú sumu Mazurek prostredníctvom svojich kolegov beztak vytiahne z verejnej kasy. Sudcovia nás skrátka len nechceli zarmucovať viac, ako bolo nevyhnutné.

Nuž a aby toho nebolo málo, na jar budúceho roka sa Mazurek možno k hlasovacím gombíkom v rokovacej sále NR SR opäť vráti, ak ho voličstvo ĽS NS za jeho prenikavé úspechy v službe ľudu a vlasti odmení novým mandátom… Presne tak: je to na porazenie. Ale to by sa presne fašistom hodilo, aby nás všetkých z nich raz porazilo. I keď, vlastne, to asi nie: kto by sa potom skladal na ich papalášske výsady a platy?!

Milan Mazurek nebude prvým odsúdeným poslaneckým asistentom v histórii ĽS NS, hoci je fakt, že bude prvým asistentom odsúdeným za čosi takéto. Lenže na všetko skrátka nemožno mať zákon, a ani ten najlepší zákon nepomôže proti nedostatku základnej morálky a vkusu. Primitívi nikdy neprepasú príležitosť vysmiať sa ostatným do tváre, keď im to zákon formálne dovoľuje. Definitívnym liekom na pokusy fašistov uspieť v demokracii využitím jej prostriedkov bude až nezáujem verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ĽS NS #Milan Mazurek #Národná rada #asistent poslanca #Marián Chmelár