Chýbajúca trojvakcína. Všeobecné ohrozenie?

Akoby nestačilo, že u nás pribúdajú ľudia, ktorí si vedome nedávajú deti zaočkovať a ohrozujú tak okrem svojich ratolestí i všetkých ostatných.

08.10.2019 13:00
debata (1)

Úrad verejného zdravotníctva práve vyšetruje podozrenie, že na minuloročnej epidémii osýpok na východe Slovenska sa nepodieľali neinformovaní či, naopak, hlúposťami z internetu preinformovaní rodičia. Je totiž celkom možné, že za epidémiou stáli i nejakí zdravotníci.

Ťažko inak vysvetliť, že medzi nakazenými deťmi z okresov Michalovce a Sobrance bolo mnoho takých, ktoré boli už predtým proti osýpkam očkované – aspoň teda na papieri. Zo 103 vzoriek poslaných na dodatočné laboratórne testy sa až 81 ukázalo ako podozrivých. Ide o trojvakcínu, a tak sa v ich krvi okrem osýpok, ktoré práve mali, mohli hľadať protilátky na zvyšné dve choroby (rubeolu a mumps). Márne.

Čo to znamená? Všeličo, no nič dobré. Napríklad to, že lekár, ktorý mal deti očkovať vakcínou MMR, to neurobil, zato do záznamov napísal, že deti zaočkoval. To by, pravda, bolo to najhoršie možné zistenie, na ktoré si ešte budeme musieť počkať. Len o čosi menej zlé by bolo také, že v spomínaných okresoch masovo zlyhali vakcíny, napríklad preto, lebo boli zle skladované či exspirované.

Buď sa použila zlá vakcína, a niekto je za to zodpovedný, alebo nebola použitá žiadna vakcína a potom je to bez debaty otázka trestného stíhania. O všeobecné ohrozenie ide v každom prípade.

Môžeme si teda vybrať. Patrí nejaký lekár sám medzi tzv. antivaxerov a svoje presvedčenie sa rozhodol potajomky, no aktívne manifestovať takýmto spôsobom na nič netušiacich pacientoch – deťoch? Alebo niekto falšoval lekárske záznamy z dôvodu nejakého zatiaľ neznámeho kšeftovania s vakcínami?

Alebo sa deti a celé ich okolie stali ohrozenými preto, lebo k nejakým čachrom či kšeftom došlo ešte prv a k nim sa už dostali iba neúčinné vakcíny? Či máme nebodaj premýšľať o iných dôvodoch – napríklad súvisiacich s pôvodom viacerých detí, o ktorých je tu reč?

Ešte stále je tu, samozrejme, variant, že priamym vinníkom nebol lekár či lekári, ktorí mali očkovať. Ak však áno, potom trest v podobe nejakej pokuty pre príslušné zdravotnícke zariadenie nepostačí. Ťažko čosi dokazovať, ak niekto do záznamov urobí pri mene zápis o očkovaní a prilepí k nemu štítok z použitej vakcíny. Znamená to však, že buď sa teda použila zlá vakcína – a niekto je za to zodpovedný, alebo nebola použitá žiadna vakcína – a potom je to bez debaty otázka trestného stíhania. O všeobecné ohrozenie ide v každom prípade.

Sú ľudia, ktorí očkovanie svojich detí zanedbávajú, pretože nemajú prístup k informáciám. Potom sú takí, čo majú informácií možno až priveľa, akurát sú spupní a namýšľajú si, že zato, že sa naučili otvoriť internetový prehliadač, rozumejú všetkému, čo im ten prehliadač ukáže.

Tí prví sú vari obmedzení, títo sú praví hlupáci. Ak by sa mala k týmto dvom pridávať ešte tretia skupina: nedbanliví či priam zlí zdravotníci, bude naozaj zle. Takú trojvakcínu, ktorá by toto vyliečila, ešte ľudstvo k dispozícii nemá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad verejného zdravotníctva #osýpky #trojvakcína #zaočkovanosť #všeobecné ohrozenie #antivaxeri