Metre a cólštoky

Ruská federácia má z pekla šťastie, že nevlastní ambasádu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave a nepostavila pred ňou bezpečnostný plot hyzdiaci mestské centrum. Keby áno, máme o diplomatickú aféru postarané.

11.10.2019 18:00
debata (4)

Pravdepodobne by sme zažívali dlhý seriál protiruských protestov a vyhlásení o neslýchanej arogancii Kremľa. Najradikálnejší kritici by zrejme žiadali vyhostiť všetkých, čo sa za tým plotom tvária ako diplomati. Nuž a keď raz nebude personálu, na čo by slúžila ambasáda s plotom?

To voči nášmu hlavnému transatlantickému spojencovi sme tolerantnejší. Máme pochopenie pre jeho situáciu, a naša diplomacia aj mesto sa snažia pomáhať ju riešiť priateľsky. Áno, to celé by sa mohlo hýbať rýchlejšie, ale čo už – veď aj Slováci dokážu byť veľkorysí, keď treba.

To je jasný dvojaký meter! – rozčúlia sa mnohí a budú mať zo svojho pohľadu pravdu. Lenže pozor: presne tak to v medzištátnych vzťahoch chodí, a inak to byť ani nemôže. Veď aj k rodine a blízkym sa správame ústretovejšie ako k tým, s ktorými máme chladné vzťahy. Je azda neprirodzené, že sme voči svojim najbližším tolerantnejší? Kto by chcel pristupovať k spojencom rovnako ako k problematickým partnerom, nech to praktizuje v osobnom živote, ale nech sa radšej drží bokom od medzinárodných vzťahov. Bez dvojakého metra to skrátka nejde, či už sa to niekomu páči, alebo nie. Diplomatické riešenie je inde: usilovať sa so všetkými ak nie o priateľstvo, tak aspoň o korektné vzťahy.

Diplomatický meter nie je presne kalibrovaný cólštok. Je elastický, dá sa napínať aj uvoľňovať podľa okolností. Preto výčitka dvojakého metra nemá väčšinou v medzinárodnom prostredí zmysel. Merné jednotky sú fixné v matematike či vo fyzike, alebo hoci aj vo vojenstve, ale na realitu medzištátnych vzťahov sa aplikovať nedajú. Tu platia iné meradlá, vedou nezadefinované, ale bližšie prirodzenej ľudskej náture. Jedno z nich vyjadril Pavel Tigrid takto: „Ve slušné společnosti, ať mezi přáteli či spojenci, se trapasy přecházejí mlčením.“ Ale aj tu treba poznať mieru: „A čoby tvoj priateľ aj z medu bol, neoblíž ho celého“ (zo zbierky A. P. Zátureckého).

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #diplomacia #veľvyslanectvo USA #Hviezdoslavovo námestie