Tragikomik Trump

Donald Trump nedávno pobavil svet tvrdením, že by si zaslúžil Nobelovu cenu za mier, lebo urobil veľa dobrých vecí. Najnovšie rozhodnutie amerického prezidenta na Blízkom východe potvrdzuje, že s takýmto vyhlásením by mohol uspieť jedine v pomyselnej súťaži o najhlúpejší alebo o najtrápnejší politický výrok. Stiahnutím vojakov USA zo severu Sýrie otvoril Turecku cestu k zabíjaniu a zároveň narobil veľa ďalších škôd, ktorých výsledok sa ešte nedá presne odhadnúť.

10.10.2019 19:00
debata (13)

Trump rozsvietil zelenú na semafore Ankare, aby mohla zúčtovať so sýrskymi Kurdmi, ktorých označuje za teroristov, pričom práve oni zohrali významnú úlohu v porážke teroristov z takzvaného Islamského štátu. Zradil spojencov, čo sa mu niekedy môže ešte vypomstiť. Po ich hodení cez palubu sa stal nedôveryhodný v prípade, že by USA potrebovali v budúcnosti pomoc miestnych síl v nejakom ozbrojenom konflikte. Zradil pritom spojencov, o ktorých sa americkí generáli pochvalne vyjadrujú ako o statočných bratoch v boji.

Až tragikomicky vyznieva Trumpov odkaz, že Kurdi bojujú o vlastné územie a Američanom nepomohli v druhej svetovej vojne, napríklad pri vylodení v Normandii. Táto výčitka je uletená tak, ako keby Slovensko išlo stiahnuť niekoľko desiatok vojakov z Afganistanu so zdôvodnením, že Afganci nám nepomohli v Povstaní.

Zmysel je jednoznačný – zmeniť oblasť obývanú prevažne Kurdmi na región, v ktorom sa väčšinovými stanú Arabi.

Šéf Bieleho domu sa síce vyhráža, že zničí tureckú ekonomiku, ak Ankara bude postupovať neľútostne krvavo, lenže to sa už deje. Tvrdí, že dohliadne na záväzok prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že ochráni civilistov a zabráni humanitárnej kríze, ale už prvé správy z bojiska sú aj o zabitých a utekajúcich civilistoch.

Mimochodom, varovanie, že Trump by dokázal zničiť hospodárstvo Turecka, má zhruba takú váhu, ako keby sa kocúr vyhrážal psovi, že ho úplne dokaličí. Turci síce ročne vyvezú do USA tovar približne za desať miliárd dolárov, ale Spojené štáty sú až ich desiaty najvýznamnejší dovozca.

Samozrejme, že hlavný vinník vážnych udalostí za tureckými hranicami v Sýrii je Erdogan, ktorý mal ešte drzosť dať invázii názov Prameň mieru. Jeho ďalší plán spočíva v osídlení severu Sýrie dvoma miliónmi arabských a turkistických utečencov zo Sýrie. Zmysel je jednoznačný – zmeniť oblasť obývanú prevažne Kurdmi na región, v ktorom budú tvoriť menšinu. Odhliadnuc od toho, že ide o manipuláciu s etnickým pôdorysom, zaváňa to v blízkej budúcnosti nebezpečnými konfliktmi medzi hlavnými etnickými skupinami. Ak sa to naozaj Erdoganovi podarí, Trump sa stane nepriamy spoluvinník etnických bojov. Prameň mieru sa v skutočnosti môže stať prameňom dlhotrvajúcich násilností.

S heslom Amerika na prvom mieste, ktoré si Trump priniesol z predvolebnej kampane do Bieleho domu, kráča prezident USA k novým zajtrajškom. K temnej budúcnosti. S Trumpovým rozumom kdesi na posledných miestach.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Donald Trump #prameň mieru