Krvavý Jom Kipur

Jom Kipur - Deň zmierenia - je najväčší židovský sviatok. Tento deň je určený duchovnu. V Izraeli nepremávajú autá, nevysiela televízia, všade panuje absolútny pokoj. Ak niekto práve v tento deň zaútočí na synagógu a zabije pritom dvoch ľudí, je zrejmé, že tým chce vyslať signál o svojej nenávisti.

10.10.2019 20:00
debata (2)

Ak mal niekto pochybnosti o páchateľovom motíve, tak ten dal jasne najavo, voči komu bol útok namierený – svoj čin nakrútil na video, v ktorom nadáva židom, čiže je evidentné, že jeho motív bol antisemitský. Na internete sa objavil aj „manifest“, ktorý pravdepodobne napísal páchateľ tohto útoku na synagógu. Píše v ňom, že chce zabiť čo najviac „nepriateľov bielych“ – hlavne židov.

Takéto výzvy ľahko nájdu svoje publikum. Keďže antisemitské útoky v nemeckých mestách v posledných rokoch narastali, bolo len otázkou času, kedy pravicoví extrémisti prejdú od slov k činom. Ako uviedol exminister zahraničných vecí Sigmar Gabriel (SPD), „radikalizácia jazyka vedie k radikalizácii činov“.

Varovné signály, ktoré prichádzali z Francúzska a Belgicka, naznačovali, že pravicový extrémizmus je na vzostupe a extrémisti sa už neštítia ani fyzického násilia voči židom, čo bolo v povojnovej ére takmer tabu.

Bezpečnostné zložky budú teraz pravidelne hliadkovať pred synagógami po celom Nemecku, no nemeckí židia, podobne ako tí vo Francúzsku, pravdepodobne stratili dôveru v štát, ktorý ich nedokázal ochrániť pred násilím a začnú opúšťať krajinu. Po včerajšom útoku je totiž zrejmé, že Nemecko nie je pre židov (opäť) bezpečnou krajinou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #synagóga #židia #antisemitizmus #Jom kipur