Dobre trafená nobelovka

Rakúsky spisovateľ Peter Handke kedysi povedal, že Nobelovu cenu by bolo načase zrušiť, pretože je „falošnou kanonizáciou literatúry“. Ťažko povedať, ako vyrieši dilemu teraz, keď ju získal, a či sa aj on „kanonizuje“.

11.10.2019 20:00
debata (6)

Toto sa, našťastie, aspoň zatiaľ, nemôže stať aktivistke Grete Thunbergovej, šestnásťročnej Švédke, ktorá zdvíha mandle celému svetu, lebo len nástojčivo opakuje to, čo po celé desiatky rokov hovoria stovky vedcov, a nik ich doposiaľ nielenže nepočúval, ale boli systematicky umlčiavaní a proskribovaní: Že globálne otepľovanie je fakt, a tento fakt je radikálnou mierou vyvolaný ľudskou činnosťou.

Nobelovu cenu za mier jej Kráľovská švédska akadémia ako horúcej kandidátke, chvalabohu a chvála ľudskému rozumu tiež, nakoniec neudelila. Dostal ju etiópsky premiér Abiy Ahmed Ali. Nobelov výbor ho ocenil za snahu dosiahnuť mier a spoluprácu, ako aj riešenie konfliktu s Eritreou, ktorý nasledoval po vojne v rokoch 1998 – 2000.

Obávam sa, že pre mnohých je táto informácia len úľavou, že nobelovku nedostala milá Gréta, ktorú by kdekto len posielal do školy a na psychiatriu, pretože mu viac leží v žalúdku jej vek a Aspergerov syndróm ako nebezpečná pravda, na ktorú upozorňuje. Áno, Greta okrem upozorňovania zatiaľ naozaj veľa neurobila. Lenže tí, ktorí urobiť mali a majú, si do nej za hurónskeho rehotu nenávistníkov radšej kopnú. Alebo udelia Nobelovu cenu, aby ju do budúcnosti úplne zdiskreditovali.

Toto v prípade Abiya Ahmeda Aliho zrejme nehrozí. A tak úľava-neúľava, táto nobelovka možno naozaj trafila klinec po hlavičke.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Nobelová cena mieru #Etiópia #Greta Thunbergová #Peter Handke #Abiy Ahmed Ali