Chudobní a starí?

Informácia, že domov sa vracia čoraz viac Slovákov pracujúcich v zahraničí, patrí rozhodne k najlepším správam, aké sme v poslednom čase mohli počuť.

15.10.2019 06:00
debata (5)

Prirodzene, za návratom treba hľadať klesajúcu nezamestnanosť a rastúce platy. Najmä v kontexte toho, ako sa vyľudňuje väčšina krajín strednej a východnej Európy, je to pozitívny signál, že na Slovensku sa nám podarilo tento negatívny trend zastaviť, resp. aspoň zmierniť.

Keď sa diskutuje o migrácii, tak si väčšina z nás predstaví ľudí z Blízkeho východu alebo Afriky, ktorí sa na preplnených člnoch pokúšajú dostať do Európy. Skutočné „sťahovanie národov“ na starom kontinente však nastalo po páde Berlínskeho múru, keď sa na Západ začali masovo presúvať ľudia z Východu. Podľa minuloročnej správy Viedenského inštitútu pre demografiu od roku 1990 odišlo na Západ 12–15 miliónov Východoeurópanov.

Demografické zmeny v krajinách strednej a východnej Európy sú veľmi dramatické a majú veľmi negatívny vplyv na ich ekonomický a sociálny vývoj. Preto informácia, že domov sa vracia čoraz viac Slovákov pracujúcich v zahraničí, patrí rozhodne k najlepším správam, aké sme v poslednom čase mohli počuť.

Demografické zmeny v krajinách strednej a východnej Európy sú veľmi dramatické a majú veľmi negatívny vplyv na ich ekonomický a sociálny vývoj. Najhoršia situácia je v Lotyšsku, ktoré od vstupu do EÚ stratilo takmer tretinu svojej populácie! Podrobne je to v Bulharsku, ktorého populácia sa scvrkla o 1,7 milióna. Najdramatickejší pokles počtu obyvateľov zaznamenala Rumunsko, ktoré od vstupu do EÚ v roku 2007 prišlo o viac ako tri milióny ľudí.

Je to začarovaný kruh – ľudia nemajú prácu, a preto idú hľadať šťastie na Západ, no keďže z týchto krajín odchádzajú zväčša mladí a vzdelaní, situácia v ich domovských krajinách sa ďalej zhoršuje a šanca vymaniť sa z nej je mizivá.

Spoločným problémom všetkých postkomunistických krajín je nedostatok zdravotníckeho personálu. Lekári a sestry, ktorí odchádzajú na lepšie platené miesta v nemocniciach na Západe, potom doma chýbajú, čo spôsobuje, že zdravotnícke zariadenia sú na pokraji kolapsu. To sa odráža v nekvalitnej zdravotnej starostlivosti. Vysoká úmrtnosť a nízka pôrodnosť demografický pokles iba urýchľujú.

Zjednotenie Európy po páde železnej opony bolo vnímané ako ideálna príležitosť na dobehnutie Západu, no faktom je, že napriek zmenšujúcim sa rozdielom ostáva priepasť medzi Východom a Západom naďalej hlboká. Sloboda pohybu v rámci EÚ vyvolala obavy v starých členských krajinách – predovšetkým o vlastnú identitu, ale aj stratu bohatstva. Výsledkom týchto obáv je brexit a narastajúci odpor voči migrantom.

To, čo sa vo veľkom deje v rámci Európy, v malom prebieha aj na Slovensku. Niektoré regióny sa tak vyľudňujú, že to ohrozuje ich ďalší rozvoj. Ak sa tento trend nepodarí zastaviť, regionálne rozdiely sa budú ešte viac prehlbovať. Druhý ešte zásadnejší problém, s ktorým sa Slovensko nedokáže vysporiadať, je odliv mozgov. Ten nás môže v budúcnosti poškodiť tak, že sa prepadneme na samý chvost Európy. Prichádzajúca štvrtá priemyselná revolúcia klope na dvere a už čoskoro sa rozhodne, či v EÚ budeme hrať prvú, druhú, alebo až poslednú ligu. Byť chudobní a starí, je ten najhorší možný scenár, aký nás môže postihnúť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #migrácia #demografický vývoj