Generálny prokurátor na koberčeku u mafiána

Po zverejnení spisu Gorila si každý mohol urobiť plastickejší obraz o tom, „ako to u nás funguje“. A hoci sa dalo tušiť, že v skutočnosti to môže byť ešte horšie, dôkazy chýbali, a tak všetko zostávalo iba v rovine špekulácií.

14.10.2019 18:00
debata (13)

Zvukový záznam, ktorý si Marian Kočner spravil v roku 2014, je desivý a skľučujúci zároveň. Ukazuje pravú tvár mafiánskeho Slovenska. Nahrávka rozhovoru medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom, v ktorej sa spomína korupcia, vydieranie, úplatky a kupovanie poslancov parlamentu, presahuje všetko, čo si len človek dokáže predstaviť.

V normálnej krajine, za normálnych okolností by sa Kočner o Trnku ani len neobtrel. Však čo už len môžu mať spoločné gauner a vážený ochranca práva konajúci vo verejnom záujme, všakáno? Lenže žijeme v krajine, kde sa obaja ocitli na jednej lodi. Mafián si zavolá na koberček generálneho prokurátora a vrieska na neho ako na „sopľavého chlapca“. Dôvod? Generálny prokurátor chcel vydierať podnikateľa Jaroslava Haščáka nahrávkou, ktorú už raz Kočner „zobchodoval“.

Rovnako desivé je aj to, že Kočner prijímal úplatky od rôznych ľudí v mene Trnku za to, že generálny prokurátor urobil rozhodnutia v ich prospech. A keďže Trnka nechcel, aby na neho mohol padnúť tieň podozrenia, Kočner potom fungoval ako jeho osobný bankár.

Korunu všetkého však predstavuje pasáž, kde hovoria o podplácaní poslancov pri voľbe generálneho prokurátora. Trnkovi chýbal k zvoleniu jeden jediný hlas. Nebyť vtedajšej premiérky Ivety Radičovej, ktorá sa zaťala (Buď Trnka, alebo ja!), bol by opäť zvolený za generálneho prokurátora.

V normálnej krajine by bol Trnka už dávno odvolaný, je však príznačné, že Jaromír Čižnár mlčí…

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Generálna prokuratúra #vydieranie #Marian Kočner #Dobroslav Trnka #Jaroslav Haščák