Všetci spolu, každý za seba

Multilateralizmus je ťažko vysloviteľné cudzie slovo s nejednoznačným obsahom. Multilateralizmus je všetko naraz: nádej i sklamanie, plný stôl aj deravý hrniec, záchranný pás i kameň na krku, zrelý človek aj roztopašné dieťa.

18.10.2019 18:00
debata

Slovenská republika sa prihlásila k multilateralizmu prostredníctvom vyhlásenia NR SR k parlamentom a národom sveta z 3. decembra 1992, v ktorom vyjadrila vôľu plnohodnotne sa zapojiť do činnosti OSN a prispieť tak k naplneniu jej cieľov. Korene nášho moderného multilateralizmu sú však staršie: Masaryk aj Štefánik mysleli a konali multilaterálne, inú alternatívu vlastne ani nemali. Beneš bol v rokoch 1935–1936 predsedom Valného zhromaždenia Spoločnosti národov v Ženeve, čo približne zodpovedá funkcii dnešného predsedu VZ OSN v New Yorku.

Multilateralizmus je starý ako svet, ale svoj vrchol dosiahol v 20. storočí, keď sa neoddeliteľne prepojil s ďalšími -izmami, ako sú univerzalizmus a globalizmus. Študenti sa z učebníc naučia, že medzivojnová Spoločnosť národov zlyhala – ale je to čiastočne nespravodlivé hodnotenie. Bol to prvý naozajstný pokus nahradiť anarchiu medzištátnych vzťahov, ktorá sa pravidelne končila čoraz krutejšími vojnami, nadvládou mieru a práva. Ak niekto zlyhal, tak jej členské štáty. Azda hlavný dôvod vtedajšieho neúspechu pomenoval ešte v roku 1932 francúzsky právnik Georges Scelle takto: „Ak Spoločnosť národov v rámci spolupráce medzi štátmi nestanoví žiadnu zásadu nadradenú štátom, žiadnu vôľu, ktorá by stála nad záujmami vlád, potom ako môže vyriešiť krízu vznikajúcu na úrovni štátov?“

Slovenská diplomacia od svojho vzniku vyjadruje podporu efektívnemu multilateralizmu. Je to logické: predsa nebudeme podporovať ten neefektívny. Ale čo keď multilateralizmus je v skutočnosti iba jeden, a niekedy býva efektívny a inokedy zasa neefektívny? Veď aj niektoré stromy nerodia každoročne – máme ich preto ošetrovať iba v úrodných rokoch? Alebo ešte inak: čo ak pri narastajúcom počte štátov sveta a prirodzenej rôznosti ich záujmov je multilateralizmus neschopný obslúžiť vždy všetkých naraz rovnako? Multilateralizmus býva premenlivý ako počasie: keď sa zamračí, hovoríme o jeho kríze. Ale o jeho existenciu sa obávať netreba: všetkých nás prežije a nezanikne nikdy. Dôležité však je, ako bude reálne vyzerať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Edvard Beneš #M. R. Štefánik #Tomáš Garrigue Masaryk #multilateralizmus