Solidarita cirkví. S kým?

Prinajmenšom jedna z hlavných požiadaviek novembrových námestí pred tridsiatimi rokmi sa definitívne nenaplní: odluka cirkvi od štátu. Viac ako ústavná väčšina parlamentu odobrila v stredu zákon o finančnej podpore činností cirkví a náboženských spoločností. Pochopiteľne, zo štátneho rozpočtu.

16.10.2019 20:00
debata (14)

Iba jedna poslankyňa (Zuzana Zimenová, SaS) hlasovala proti, zdražali sa dvadsiati piati. Ostatní si zrejme pred blížiacimi sa voľbami nechcú pohnevať cirkevných predstaviteľov a ich ovečky.

Tak neslávne sa skončila dlhoročná diskusia o zavedení modernej cirkevnej dane na Slovensku. Paradoxne, počas vládnutia strany, ktorá sa označuje za sociálnodemokra­tickú. Keď sa gombíky na tejto reverende začínali nakrivo zapínať už za Dzurindu prijatím zmlúv so Svätou stolicou, ťažko to napraviť. Ale že sa vyjde cirkevníkom až tak v ústrety, v to nedúfali vari ani páni z biskupskej konferencie.

Dosiaľ boli štátom stanovené aké-také kritériá pre platy farárov vzhľadom na počet odpracovaných rokov a miesto ich pôsobenia. Po novom sa bude brať za základ minimálna mzda, ostatné bude závisieť od „spokojnosti“ ich nadriadených. Registrované cirkvi budú môcť peniaze všetkých daňových poplatníkov solidárne využívať i na rozličné aktivity, hoci aj na politicky motivované pochody.

Celková suma nebude podmienená počtom ľudí, ktorí chodia do kostola a využívajú služby duchovných, ale sa stanoví podľa toho, koľkí sa v rámci sčítania obyvateľstva prihlásia k tej-ktorej náboženskej skupine. Výdavky štátu v tejto kapitole rapídne rastú, v budúcom roku sa počíta s 51,6 milióna eur, z toho asi tri štvrtiny získa katolícka cirkev. Tej sa hovorí o solidarite s menšími kolegyňami!

A humanistické združenia, ktorých aktivisti sa nehlásia k nijakému vierovyznaniu, budú dostávať finančnú podporu v doterajšej výške: nula eur.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #odluka cirkví od štátu #financovanie cirkví #vierovyznanie #duchovní #Zuzana Zimenová