Koniec sľubného Bugárovho projektu

Dohodu o spoločnom postupe v parlamentných voľbách musia síce ešte schváliť predsedníctva Mosta–Híd a SMK, ale podľa všetkého už je ruka v rukáve. Ich vedúci činitelia Béla Bugár a József Menyhárt nebudú v prvej desiatke kandidátky „volebnej“ Strany regiónov Most MK, na ktorú sa pretvorí tretí člen chystanej koalície Maďarská kresťanskodemokratická aliancia.

18.10.2019 20:00
debata (3)

Otvorené dvere ostávajú pre hnutie Spolupatričnosť, ktoré nedávno založili bývalí členovia SMK, aj pre Maďarské Fórum Zsolta Simona, ktorý zase odišiel z Mosta-Híd. Aby to vyznelo ešte zložitejšie, treba dodať, že pôvodné dva hlavné politické subjekty budú naďalej rozvíjať svoju činnosť.

Takouto tortúrou rokovaní prešli politickí reprezentanti maďarskej menšiny v horúčkovitej nervozite, ktorá prepukla po spoznaní tvrdej reality, že nikto z nich sa nemusí dostať do Národnej rady SR. A tak osobná nevraživosť i protichodné vzťahy s Fideszom premiéra Viktora Orbána išli bokom.

To, že volebná strana bude niesť vo svojom názve slová most a regióny, naznačuje, že by nerada prišla o hlasy Slovákov a Rusínov, ktorí už trikrát volili Most-Híd. V každom prípade to však pochová sľubný projekt, ktorého cieľom bolo prekonať trenice medzi komunitami najmä na národnostne zmiešaných územiach a skoncovať s anachronizmom etnických strán, ktoré by už v demokratických pomeroch strednej Európy nemali dostávať politický priestor. To sa týka, pochopiteľne, aj Dankovej SNS.

Spoločnosť to môže ľutovať o to viac, keď si uvedomí, že v posledných štyroch rokoch národniari s bugárovcami úspešne spolupracovali vo vláde, ktorá oveľa viac ako jej predchodkyne vychádzala v ústrety životným záujmom slovenských Maďarov. Mnohí z nich to však nepochopili.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Fidesz #SMK #Béla Bugár #József Menyhárt #Strana regiónov Most MK #Most–Híd