Je Boris Johnson klaun alebo Joker?

Britský premiér Boris Johnson neraz vystupuje ako politický klaun. Stačí si pozrieť pár jeho verejných prejavov. Na to, aby ste predstúpili pred publikum, mávali mu pod nosom údenáčom a rozprávali nepravdy o Európskej únii, treba mať žalúdok, ktorý veľa znesie.

20.10.2019 19:00
debata (2)

Je však jasné, že premiérovi to vôbec neprekáža. Vo svojej novinárskej a politickej kariére ukázal, že je schopný bez mihnutia oka predávať piesok ľuďom žijúcim na Sahare.

"Johnson dokázal vytvoriť celý novinársky žáner. Euromýtus. Príbeh, v ktorom je trocha pravdy, ale je taký vzdialený realite, že kým sa dostane k čitateľovi, je to už klamstvo,“ napísal o Johnsonovej žurnalistickej kariére v Bruseli reportér denníka Libération Jean Quatremer. Podľa neho z debát so súčasným britským premiérom nikdy nebolo jasné, čo si v skutočnosti o Európskej únii myslí.

Zaujať publikum je často Johnsonova najvyššia politická hodnota. Preto poslal do Bruselu tri listy týkajúce sa žiadosti o odklad brexitu. Ten, ktorý presun dátumu skutočne spomína, nepodpísal a bola to len fotokópia. Napísal ešte jeden, v ktorom tvrdí, že odklad by bol zlý. Reagoval ako dieťa, ktorému mama nechce kúpiť cukríky, tak sa v obchode hodí na zem a narieka, akoby ho z kože drali. Rodičia vedia, že v podaní ratolestí táto taktika býva niekedy účinná. Keď to však robí premiér Spojeného kráľovstva, je to, samozrejme, smiešne.

Zaujať publikum je často Johnsonova najvyššia politická hodnota. Preto poslal do Bruselu tri listy týkajúce sa žiadosti o odklad brexitu.

Johnson mohol pokojne poslať jeden list bez „teátra“ okolo. Veď je v ňom aj to, že keď sa podarí ratifikovať dohodu o vystúpení Veľkej Británie skôr, tak by sa malo brexitové predĺženie skrátiť.

Johnson je predseda vlády demokratickej krajiny, kde sa moc vlády odvíja od parlamentu. Mohol sto ráz tvrdiť, že Británia odíde z Európskej únie 31. októbra 2019, nech to stojí, čo to stojí. Ak poslanci rozhodli inak, premiér mal zabudnúť na šašovské ťahy.

Ale to by sa za Johnsonovou maskou klauna nesmel skrývať brutálny Joker. Podceňovanie šéfa konzervatívcov nie je namieste. Prehráva síce jedno parlamentné hlasovanie za druhým, ale priblížil brexit ako nikto. Jeho voličom to určite imponuje. Brexit totiž nikdy nebol výpočet toho, či sa oplatí vystúpiť z EÚ. Samozrejme, že sa to neoplatí. Brexit je v tomto ponímaní takmer absolútna hlúposť. Britský predseda vlády však jednoducho využíva všetky emócie, ktoré s týmto procesom súvisia.

Johnson šikovne pred dilemu postavil aj lídrov krajín EÚ. Tiež nimi asi teraz zmietajú emócie. Niektorí z nich možno ešte v kútiku duše dúfajú, že Británia z únie neodíde. No nech akokoľvek rozhodnú o predĺžení, bude to v prospech Johnsona.

Ak brexit neodložia, poďakuje im, že rešpektovali jeho žiadosť a premiér bude vyzerať ako víťaz. V prípade, že dátum odchodu posunú, Johnson má pre voličov argument o únii, ktorá je žalárom krajín želajúcich si ju opustiť. S oboma scenármi sa dajú vyhrať voľby, ktoré sa v Británii skôr či neskôr konať budú.

Brexit je na spadnutie. Možno je už naozaj lepšie pre všetkých zúčastnených, aby k nemu došlo. Nie každý boj s klaunami sa dá vyhrať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Boris Johnson #Jean Quatremer #euromýtus