Trojspolok s Andrejom Kiskom nebude

Trubanov ťah na volebnú bránku je jasný. Pretože sa Progresívnemu Slovensku ani po spojení s konzervatívnou stranou Spolu nedarí preferenciami prevalcovať Smer, hodlá vytvoriť trojkoalíciu s ďalšími konzervatívcami zo strany Za ľudí.

21.10.2019 20:00
debata (3)

Tým by sa síce pôvodné liberálne myšlienky ešte viac zriedili, no to nie je hlavné. A podstatné nie je ani to, či by takto v trojici dosiahli viac hlasov ako Smer a tým aj nárok na poverenie na zostavenie novej vlády. Prezidentka Zuzana Čaputová totiž túto nepísanú tradíciu už spochybnila a aj tak bude najdôležitejšie, kto bude mať po 29. februári v rukách väčšinu žetónov.

Progresívcom ide najmä o to, aby si s pomocou dvoch politických subjektov zabezpečili v parlamente čo najširšie ramená, aby mohli spolu rozhodovať, koho k vládnej partičke ešte priberú a koho už nie. S tým, že tento trojspolok by mal hlavné slovo v personálnych i programových otázkach.

Kým Michal Truban už Miroslava Beblavého presvedčil, kto bude hrať vo vláde prvé husle, s Andrejom Kiskom to nebude až také jednoduché. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky sa začínajú prelievať sympatizanti PS/Spolu k strane Za ľudí. Tým exprezidentovi stúplo sebavedomie a na lákanie do volebnej koalície odpovedal nie. Ktovie, či k tomu výsledku prispeli odhalené Trubanove úlety z minulosti, alebo Beblavého historické korene v Dzurindovej SDKÚ, ku ktorej sa dnes v súvislosti s kauzou Gorila neradno hlásiť.

Nasledujúce štyri mesiace iste ešte zatrasú žrebovacím osudím nášho štátu. Pokojne sa môže stať, že sa Kiskov optimizmus o vytvorení šesťčlennej vládnej koalície ukáže ako prehnaný a bude celkom rád, keď sa k nim trom okrem KDH, SaS a OĽaNO pripojí aj Kollárova Sme rodina či maďarská volebná strana. Ak sa, pravda, dostanú do Národnej rady.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Andrej Kiska #Michal Truban #Progresívne Slovensko #Za ľudí #volebná koalícia