Kríza?

Môžu elektromobily doviesť Európu do hospodárskej krízy? Samy osebe nie, ale v spojitosti s ďalšími okolnosťami to môže byť posledná kvapka. Snaha o prílišnú ekologizáciu je niekedy kontraproduktívna.

24.10.2019 06:00
debata (9)

Navyše, ak sa do neistých projektov ide v neistých hospodárskych časoch, keď je svet na prahu obchodnej vojny USA a Číny, brexitu a štáty sú preúverované. Brusel v minulosti stavil na biopalivá v doprave a pomýlil sa. Stávka na solárne elektrárne tiež príliš nevyšla, keďže zdroje nemajú požadovaný výkon a budú vždy len drahým doplnkom k jadrovej či tepelnej energii.

Elektromobilita je nepripravená. Autá sú pridrahé, majú slabý dojazd, neexistuje sieť nabíjacích staníc a nedoriešilo sa ani to, či bude dostatok zdrojov. Dobíjať v rýchlej dobe auto sa zdá veľký problém. Ak automobilky navyše prepustia pracovníkov, keďže elektroautá nie sú také náročné na pracovnú silu, vznikne vážny problém. Ľudia budú bez práce a zisky automobiliek môžu dočasne rásť.

Toto ešte viac prehĺbi príjmovú nerovnosť a zlé rozdeľovanie kapitálu vo svete. Ak to vyústi do krízy, môže to mať vážne dôsledky. Záchranou nateraz je, že Európska centrálna banka drží politiku lacných peňazí a úvermi môžu firmy a ľudia preklenúť horšie obdobie. Lenže dokedy?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska centrálna banka #automobilky #elektromobily #hospodárska kríza #prílišná ekologizácia