Seniori, médiá a spoločnosť

Redakcia Pravda získala mimoriadne ocenenie Senior Friendly za dlhodobú podporu projektu a súťaže o ocenenie Senior Friendly a propagáciu myšlienok aktívneho starnutia a medzigeneračnej spolupráce. Stalo sa tak na záver minulého týždňa pri vyvrcholení štvrtého ročníka projektu a súťaže Senior Friendly.

24.10.2019 18:00
debata (2)

Toľko stručná informácia a vedenie i celý kolektív redakcie Pravda si nepochybne za svoju systematickú prácu s touto témou zaslúžia ocenenie a poďakovanie a tiež to, aby o tom vedela čo najširšia verejnosť. Treba však k tomu dodať ešte oveľa viac – a hovorím to nielen z pozície občianskeho aktivistu, ktorý sa venuje staršej generácii, ale aj novinára a vydavateľa s viac než polstoročnou skúsenosťou. Ide o to, ako sa k týmto otázkam stavajú médiá a celá spoločnosť.

Aktívne starnutie a medzigeneračná spolupráca sa významnejšou témou stali iba v posledných rokoch, najmä po tom, čo sa práve tomu venoval Európsky rok 2012. Razantnejšie sa v ostatnom čase objavujú zmienky o demografii a starnutí populácie, keď nie veľmi dávno náš Štatistický úrad priniesol správu, že počet seniorov už prevýšil počet detí. Zakrátko sa staneme jednou z najrýchlejšie starnúcich krajín v Európe. To prináša zásadne nové otázky a výzvy. Úmyselne nepoužívam slovo problémy, pretože predsa nemožno označiť za problém to, že sa plní odveká ľudská túžba žiť dlhšie. Ide o to, aby sme žili aj zdravšie, dôstojnejšie a plnohodnotnejšie – a aby nová situácia bola tiež prínosom pre spoločnosť a všetky generácie.

Vo vyspelých krajinách je už v plnom rozmachu strieborná ekonomika, ktorá produktmi a službami nielen slúži seniorom, ale významne podporuje hospodársky rozvoj. Rovnako tak vekový manažment ako nástroj efektívneho pracovného uplatnenia aj starších zamestnancov. To všetko, aj keď zatiaľ malými krôčikmi, prichádza aj k nám. Je dôležité o tom hovoriť, ako tieto a viaceré ďalšie prvky čo najlepšie uplatniť v našich podmienkach. Spoločnosť nevyhnutne musí meniť svoj pohľad na seniorov a súvislosti starnutia, a najmä konkrétny prístup k týmto témam a výzvam. Preto je dôležité ocenenie pre redakciu Pravda a všetkých, čo sa chcú seriózne a systematicky venovať týmto otázkam.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Senior Friendly