Zradca Macron

Trochu v tieni posledného summitu EÚ, ktorý bol hlavne o brexite, zostal pľuvanec do tváre obyvateľom malej balkánskej krajiny. Francúzsko sa postavilo na zadné nohy a postaralo o to, že sa neotvoria prístupové rokovania so Severným Macedónskom.

23.10.2019 20:00
debata (3)

Šéf Elyzejského paláca, ktorý sa pasuje za veľkého reformátora únie, ktorému záleží na európskej rodine, sa zachoval ako zradca. Emmanuel Macron tvrdí, že prvoradé sú najprv vnútorné reformy, až potom rozširovanie.

Malý štát s dvoma miliónmi obyvateľov pritom splnil podmienky, aby sa s ním mohlo začať rokovať o vstupe do EÚ. Nakoniec úspešne zvládol aj bolestný dlhoročný proces hľadania zmeny názvu krajiny tak, aby dospel k dohode s Gréckom, ktoré odmietalo, aby na mape svietilo označenie Macedónsko.

„Nedajme priestor tým, čo chcú európsky projekt rozložiť alebo zničiť," prízvukoval Macron tento rok na návšteve Slovenska. Je to však projekt nielen v jeho súčasných hraniciach, ale celoeurópsky. A štart rokovaní ešte neznamená vstup do EÚ.

Mimochodom, ak chce Macron upratovať v únii, mal by v prvom rade tak robiť vo vzťahu Paríža k nej. Jeho kandidátku do budúcej Európskej komisie odmietli europoslanci kvôli tomu, že im nevedela objasniť svoje finančné čachre-machre, keď pôsobila v europarlamente.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #Severné Macedónsko