Ako sa Andrej zaťal

Predvolebná kampaň je už v plnom prúde. Koalícia síce formálne ďalej pokračuje, ale každý si už ide svojou vlastnou cestou. Len Andrej Danko si to ešte akosi nevšimol. No keď na margo predsedu vlády povedal, že „vládne, ako keby už v koalícii nebol“, výnimočne trafil klinček po hlavičke.

24.10.2019 20:00
debata (11)

Nuž, Pellegrini v nej je aj nie je, ako sa to zoberie. Na rozdiel do šéfa národniarov v Smere veľmi dobre chápu, že keď voľby klopú na dvere, nemožno nechať nič na náhodu. Keď minulý týždeň Robert Fico robil na tlačovke výpočet sociálnych opatrení z dielne Smeru, človek sa nemohol ubrániť dojmu, že na Súmračnej niekto počúva pesničky Monty Python a rozhodol sa, že nielen v nebi, ale priamo na Slovensku budú Vianoce každý deň.

Nový vzorec pre výpočet minimálnej mzdy, náhradné výživné, 100-eurová dotácia na školské pomôcky, 13. dôchodok atď. Takáto „sociálna smršť“ musí zasiahnuť cieľovku, aj keby neviem čo. Smer, podobne ako Právo a Spravodlivosť v Poľsku, chápe, že voľby sa vyhrávajú vďaka sociálnym balíčkom a nie abstraktným rečiam.

Ak si to porovnáme s nešťastníkom Dankom, ktorý mal v talóne ministerstvo cestovného ruchu a rozšírenie rekreačných poukazov aj pre menšie firmy, tak je zrejmé, kto tu ťahá za kratší koniec. Navyše, v súťaži o najsociálnejší čin roka sa mu chrbtom otočili aj vlastní koaliční partneri.

Je vlastne zázrak, že táto koalícia vydržala tak dlho. Andrej Danko v podstate celý čas robí presne to, čo Igor Matovič v opozícii – za každú cenu sa na seba zúfalo snaží upútať pozornosť publika. A vôbec mu pritom neprekáža, že s imidžom prostorekého ľudového zabávača ľudí síce pobaví, no nijako nepresvedčí o svojej kompetentnosti.

Vzhľadom na to, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozornila vládu, že ak neprijme dodatočné opatrenia, deficit môže dosiahnuť až 1,14 miliardy eur, je v podstate dobre, že tieto „dankoviny“ neprešli (za rohom je recesia a nová vláda bude mať o rok čo robiť, aby deficit dokázala nejako ukočírovať).

Šéf národniarov sa preto rozhodol hrať na urazeného. Vyhlasuje, že mu vrazili dýku do chrbta, a tak sa zaťal, že on už viac na žiadnu koaličnú radu nepríde. A ani SNS už žiadne návrhy Mosta-Híd nepodporí. Treba uznať, trucovanie mu išlo vždy dobre. Lenže keď pred dvomi rokmi vypovedal koaličnú zmluvu (nikto nechápal, čo to vlastne znamená), tak veľmi rýchlo sklopil uši, pretože koaliční partneri mu dali jasne najavo, že takéto absurdity mu viac tolerovať nebudú. Teraz, keď už v podstate o nič nejde a je dosť možné, že sa nepodarí schváliť ani rozpočet na budúci rok, tak Dankovo trucovanie bude mať nulový efekt.

Ono je vlastne zázrak, že táto koalícia vydržala tak dlho. Andrej Danko v podstate celý čas robí presne to, čo Igor Matovič v opozícii – za každú cenu sa na seba zúfalo snaží upútať pozornosť publika. A vôbec mu pritom neprekáža, že s imidžom prostorekého ľudového zabávača ľudí síce pobaví, no nijako nepresvedčí o svojej kompetentnosti.

Vzhľadom na to, že Smer a SNS sa uchádzajú o hlasy veľmi podobných voličov, tak po tomto Dankovom trucpodniku možno priebežný výsledok súboja Smer vs. SNS odhadnúť na 5 : 0.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #NR SR #Andrej Danko #parlamentné voľby 2020