Pijavice v II. pilieri

Druhý pilier si vyžaduje razantnú zmenu, ale nie takú pochabú, ako predkladá Most-Híd na záver vládnutia.

27.10.2019 22:00
debata (24)

Dobrá oprava penzijného systému si vyžaduje rozumnú diskusiu. To už Most-Híd mohol radšej zahlasovať za návrh Andreja Danka na ministerstvo cestovného ruchu. Zriadenie rezortu by nebolo natoľko podstatné ako penzijná novela.

Podstata penzijnej biedy je v tom, že marže komerčných poisťovní pri vyplácaní penzií z úspor sú príliš vysoké. Pripomína to súkromné pijavice, ktorých sa nevieme zbaviť v zdravotníctve od zavedenia súkromných zdravotných poisťovní. Namiesto toho, aby štát rázne zakročil a povedal dosť, ide štát biedu II. piliera dotovať zo štátneho.

Ak sa niekto teší z toho, že kombinované dôchodky z I. a II. piliera budú o 13 eur vyššie, je to poriadne krátkozraké. Zložia sa na to totiž všetci platitelia poistného. Súkromné poisťovne, ktoré si spokojne žijú v celom systéme, neprispejú ničím. Je na hanbu politikov koalície aj opozície, že tento problém sa tu štyri roky nerieši. Bieda penzií z II. piliera sa naplno ukázala v roku 2015, keď ľudia začali poberať prvé súkromné dôchodky. Poslanci by si mali ku koncu volebného obdobia dať studenú sprchu a pozrieť sa na problém s chladnou hlavou.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Most-Híd