Fico IV. alebo Kiska I.?

Súčasná koalícia Smeru - sociálna demokracia, SNS a Mosta-Híd podľa prieskumov nemá dosť hlasov na to, aby vládla aj po budúcoročných voľbách. Môže napriek tomu vládnuť ďalej?

03.11.2019 19:00
debata (185)

Vstup do takéhoto zoskupenia pre TV Pravda nevylúčil predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorého strana môže zosilnieť v prípade spojenia s SMK. Jazýčkom na váhach môže byť aj Sme rodina.

Kollárovci síce odmietajú Smer s Robertom Ficom, ale zároveň si dali podmienku, že nepôjdu do možnej, z hľadiska prieniku programov veľmi krkolomnej sedemkoalície (Progresívne Slovensko/Spolu – občianska demokracia, Za ľudí, KDH, OĽaNO, SaS, Sme rodina), ak PS/Spolu neupustí od snáh presadzovať registrované partnerstvá, a túto podmienku chcú mať aj vo vládnom programe, čo môže byť pre liberálov nepriechodné.

Išla by Sme rodina v takom prípade radšej do tichej podpory Smeru? Pre kollárovcov by pokračovanie v opozícii bolo asi to najlepšie, lebo ísť s liberálmi či s Andrejom Kiskom by ich mohlo odstaviť rovnako ako spolupráca so stále veľmi silným Smerom.

Hlavnými oponentmi blížiacich sa parlamentných volieb zrejme budú líder Smeru Robert Fico a predseda Za ľudí Andrej Kiska. Káuz majú na rováši obaja viac než dosť. Napriek tomu už presvedčili, že vedia strhnúť davy.

Boris Kollár je zaujímavá postava slovenskej politiky. Pohybuje sa na hrane populizmu, má zásah medzi rozličnými vrstvami voličov. Do politiky vstúpil z prostredia tvrdého biznisu a predtým sa pohyboval v mafiánskych kruhoch.

Predseda hnutia Sme rodina má však bližšie k radikálnejšiemu a čoraz populárnejšiemu prúdu Smeru, ktorý reprezentuje poslanec Ľuboš Blaha, ako k niekomu zo zoskupenia Za ľudí či PS/Spolu. Preto naposledy na spoločnom stretnutí spomínanej potenciálnej sedemkoalície pôsobil ako ktosi, kto tam absolútne nepatrí. Ešte radikálnejšie vyznievajú kotlebovci, s ktorými nateraz nechce vládnuť nikto.

Dôležité bude aj to, ak by sa niekto zo zoskupenia KDH, OĽaNO či SaS nedostal do parlamentu. Najmä Sulíkova strana sa po odchode časti svojho vedenia ocitla na hranici zvoliteľnosti. Tiež KDH to má nahnuté po útokoch zo strany Igora Matoviča a jeho posilnení sa o Annu Záborskú. Stačí, ak tvrdé voličské jadro tejto bývalej europoslankyne za KDH prejde k Matovičovi, a KDH, ktoré stále pôsobí príliš konzervatívne, sa opäť ocitne mimo parlamentu.

Tomuto hnutiu môže uškodiť aj vypočítavé politikárčenie jeho lídra Alojza Hlinu, ktorý mieni ticho tolerovať snahy PS/Spolu o nastolenie otázky registrovaných partnerstiev v nádeji, že KDH zase v koalícii dostane šancu uchádzať sa o podporu poslancov na sprísnenie interrupčného zákona.

Hlavnými oponentmi blížiacich sa parlamentných volieb však zrejme budú líder Smeru Robert Fico a predseda Za ľudí Andrej Kiska. Káuz majú na rováši obaja viac než dosť. Napriek tomu už presvedčili, že vedia strhnúť davy. Ak by Fico zostavil opäť vládu, bola by to už jeho štvrtá, oproti prípadnej prvej Kiskovej.

To, či príde zmena, alebo bude pokračovať súčasná vládna zostava, je teraz tak 50 na 50.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #KDH #parlamentné voľby #Andrej Kiska #Boris Kollár #sedemkoalícia