Voľby 2020: Odštartované!

Hoci termín volieb je už známy, veľkou neznámou zostáva, čo bude ich hlavnou témou. Štyri mesiace sú dostatočne dlhá doba na to, aby mohli byť vypustené „smrtonosné zbrane“.

04.11.2019 19:10
debata (2)

Vo všeobecnosti sa však dá predpokladať, že koalícia, najmä Smer, sa bude prezentovať dosiahnutými úspechmi v sociálnej oblasti (obedy zadarmo, minimálna mzda, atď…), zatiaľ čo opozícia bude upozorňovať na nedostatky v našej justícii a právnom štáte. Pričom obe strany budú mať svojím spôsobom pravdu.

Rozhodujúce však bude, kto, resp. čo zaujme viac voličov. Nemožno však zabúdať, že popri týchto dvoch táboroch budú muziku tvrdiť antisystémové strany, ktoré sa pokúsia voličov mobilizovať tým najosvedčenejším prostriedkom – strachom.

Ani pred štyrmi rokmi sme netušili, že sme ohrození migračnou krízou, až kým nám to politici nepripomenuli. Je veľmi pravdepodobné, že aj teraz sa pokúsia zabrnkať na pocit ohrozenia. Keďže pribúda ľudí, ktorí sú presvedčení, že maslo na hlave majú rovnako koaličníci aj opozičníci, ako jediná alternatíva sa im potom logicky javia tí, ktorí sľubujú radikálne skoncovať s týmto skorumpovaným systémom.

Tak ako pred štyrmi rokmi bola nepredstaviteľná koalícia Smer – SNS – Most a Sieť a predsa vznikla, ani teraz nik nemôže vylúčiť, že nová vláda vznikne na koalično-opozičnom pôdoryse.

Azda v každom parlamente sa vyskytujú zástupcovia antisystémových strán, s ktorými nikto nechce ísť do koalície a ich prítomnosť potom sťažuje vytvorenie stabilnej väčšiny. Výsledkom je buď vznik ideologicky veľmi rôznorodých koalícií, alebo vypustenie extrému z karantény (napr. rakúska FPÖ).

Posledná schôdza Národnej rady ukázala, „hrádza proti extrému“ má vážne trhliny, keďže Smer a SNS viackrát hlasovali s kotlebovcami. Netreba to podceňovať, ale ani preceňovať, lebo jedna vec sú rôzne ad hoc koalície, a niečo iné trvalý zväzok.

Hoci pre opozíciu je výhodné hrať touto „kotlebovskou“ kartou (opäť platí, že strach je silný pomocník), je otázne, či rovnako výhodné je jednoznačne sa vymedzovať voči Smeru, ako sa o to momentálne snaží Andrej Kiska. Presvedčených síce utvrdí v správnosti ich postojov, no nerozhodnutých tým nezíska. A to sa aj potvrdzuje – hlasy sa len prelievajú medzi jednotlivými opozičnými stranami, no ako celok opozícia nerastie. Ak si niekto vopred zahatá cestu k najsilnejšiemu subjektu, môže sa mu stať, že sa dobrovoľne odsúdi na izoláciu.

Tak ako pred štyrmi rokmi bola nepredstaviteľná koalícia Smer – SNS – Most a Sieť a predsa vznikla, ani teraz nik nemôže vylúčiť, že nová vláda vznikne na koalično-opozičnom pôdoryse.

Opozičné strany sa momentálne zhodnú iba na kritike Smeru a postave Roberta Fica, čo je však strašne málo. Ani jeden z nich nie je skutočný líder, sú to skôr strany jedného muža, ktorí iba štekajú. Ako však vieme, pes, ktorý šteká, nehryzie…

Voľby sú príležitosťou, ako krajinu posunúť dopredu, ale aj uvrhnúť ju do temnôt. Extrém by mal preto aj po 29. februári zostať v karanténe.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020