PS/Spolu: Politický Pat a Mat v akcii

Mala to byť manifestácia opozičnej jednoty. Nakoniec z toho bol iba jeden veľký trapas. V pondelok sa k Paktu o neútočení hodlal pripojiť aj Andrej Kiska. „Ľudia potrebujú vidieť, že sa vieme dohodnúť a vieme spolupracovať,“ nešetril optimizmom líder strany Za ľudí. Všetci už čakali, novinári boli nachystaní, no pre údajnú zaneprázdnenosť lídrov PS/Spolu napokon z podpisu nič nebolo...

05.11.2019 19:05
debata (21)

To, čo v pondelok predviedli lídri PS/Spolu, sa nedá nazvať inak ako amaterizmus. Volič to mohol prečítať nasledovne: Ak takto komunikujú, keď sú ešte len v opozícii, ako to bude vyzerať, keď budú vo vláde?

Klasik by si možno iba povzdychol: Tento spôsob komunikácie, zdá sa mi, akosi nešťastný. V prípade, že to niekomu pripomenulo tzv. Mečiarovu stupnicu: nepriateľ, úhlavný nepriateľ, koaličný partner, tak nebol ďaleko od pravdy.

V politike vždy existovali animozity, no keď niekto tak vehementne deklaruje, že chce zahodiť ego, aby mohol spolupracovať, a potom predvedie takýto „cirkus“ s kuriérom, ktorý mal Kiskovi doručiť zmluvu na podpis, tak to skôr vyzerá, že progresívci zahodili posledné zvyšky zdravého sedliackeho rozumu. Pretože takto sa nespráva zodpovedný politik, ale trucovité decko, ktoré si potrebuje stále niečo dokazovať.

Ak sa lídri PS/Spolu chceli Kiskovi pomstiť za to, že sa nepridal do ich trojspolku, tak to urobili tým najhorším možným spôsobom, aký si len vieme predstaviť. To čo malo poškodiť Kisku, sa napokon obrátilo proti nim samotným.

Ak sa lídri PS/Spolu chceli Kiskovi pomstiť za to, že sa nepridal do ich trojspolku, tak to urobili tým najhorším možným spôsobom, aký si len vieme predstaviť. To čo malo poškodiť Kisku, sa napokon obrátilo proti nim samotným. Nielenže poškodili sami seba, ale teraz vyzerajú ako nedôveryhodní partneri. Starostlivo budovaný imidž nových politikov sa tak začína rozpadať.

To, že Kiska len priskočil do rozbehnutého vlaku a hneď chce pôvodný pakt rozšíriť o klauzulu, ktorou by sa všetky strany zaviazali odmietnuť „predvolebnú a povolebnú spoluprácu so Smerom, SNS a fašistami", ich asi naštvalo. Jednak tým, že preberá iniciatívu a najmä preto, lebo ich tlačí do kúta a oberá o manévrovací priestor po voľbách. Hoci to bol práve Miroslav Beblavý, kto v roku 2016 odmietol spoluprácu so Smerom, takéto jednoznačné vyhranenie sa môže byť kontraproduktívne. Navyše, je dostatočne skúsený, aby vedel, že v politike platí: nikdy nehovor nikdy.

Andrej Kiska, ktorý predstavuje jasný protipól Roberta Fica, môže takýmito vyhláseniami len získať, pretože na jeho voličov pôsobia mobilizačne. Je však otázne, či takýto apel pôsobí rovnako aj na voličov PS/Spolu.

Lídri progresívcov sa ocitli vo veľmi ošemetnej situácii – po dvoch rokoch, ako presviedčali Kisku, nech sa k nim pripojí, nemôžu teraz chcieť, aby nepodpísal Pakt o neútočení, no zároveň vedia, že ak to urobia na verejnosti, tak politické body získa on. Prirodzene, štve ich aj to, že takýmito akciami im v podstate berie voličov. Zároveň sa veľmi nemajú k tomu, aby verejne odmietli spoluprácu so Smerom.

Spôsob, akým sa tento zauzlený problém rozhodli vyriešiť, bol však veľmi nešťastný. Pripomínal postavičky Pata a Mata, ktorí to dobre myslia, ale vieme, ako to vždy dopadne…

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Za ľudí