Britská tragédia

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil predčasné voľby, aby posilnil pozíciu Konzervatívnej strany a ukončil tak brexitovú odyseu. Vychádzajúc z aktuálnych prieskumov, podľa ktorých by konzervatívcov volilo zhruba 40 percent Britov, sa to javí ako správny kalkul. Takýto výsledok by toryovcom zabezpečil pohodlnú väčšinu v parlamente a on by mohol presadiť svoje plány.

06.11.2019 19:00
debata (1)

Predčasné voľby sú však vždy veľmi riskantný krok a vysoká hra Borisa Johnsona tak nemusí dopadnúť podľa jeho predstáv. Jedna vec sú prieskumy a druhá je, ako to všetko dopadne. Ak politológovia upozorňujú, že v posledných voľbách až tretina voličov dala hlas inej strane, za akú hlasovali predtým, tak v týchto turbulentných časoch, keď sa voliči rozhodujú v poslednej chvíli, prieskumy ani nemusia zaznamenať posun v ich náladách a všetko môže byť inak.

Svoje o tom vie aj Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová, ktorá nad Corbynom viedla v prieskumoch o 20 percent, no napokon zvíťazila s „odretými ušami“ a v Dolnej snemovni sa musela spoliehať na podporu severoírskych unionistov (DUP). Preto ani momentálne dvojciferný náskok pred labouristami nemusí znamenať víťazstvo.

Konzervatívci vládnu v Británii už deväť rokov a pod tretím lídrom budú viesť už štvrtú volebnú kampaň. Je prirodzené, že po toľkých rokoch pri moci dochádza k únave materiálu. Otrávení sú však aj britskí voliči. A hoci by sa mohlo zdať, že nekonečný brexit odsunul ostatné otázky na vedľajšiu koľaj, ľudí v skutočnosti trápia aj iné veci. V kampani sa preto budú rozhodovať podľa toho, s akými riešeniami politici prídu v oblasti zdravotníctva, bytovej politiky či vzdelávania.

Ak Johnson vyhrá, zapíše sa do dejín ako ten, kto Britániu vyviedol z EÚ. No ak prehrá, hrozí, že obyvatelia Albiónu na neho budú spomínať ako na márnomyseľného muža, ktorý Britániu uvrhol do chaosu.

Boris Johnson, podobne ako v predchádzajúcich dvoch voľbách, musí bojovať na dvoch frontoch. Na jednej strane stojí jeho tradičný ľavicový rival Jeremy Corbyn, ktorý chce nalákať voličov na možnosť druhého referenda o brexite, ale aj na tradičné sociálne témy či väčší dôraz na zelenú energiu.

No možno ešte väčšieho súpera pre neho predstavuje Nigel Farage a jeho Brexit Party, ktorá má šancu odlákať konzervatívnych voličov, ktorí sa nebránia myšlienke, že by Británia odišla z EÚ bez dohody. Farage môže argumentovať tým, že napriek sľubom je Británia aj viac ako tri roky po referende stále členom únie.

Boris Johnson ide do volieb síce s jasným sloganom: Dotiahneme brexit do konca!, no napr. na voličov, ktorí sú za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ, to môže pôsobiť presne naopak. Ešte viac ich to môže mobilizovať, aby išli 12. decembra k volebným urnám a dali hlas liberálom či škótskym nacionalistom. Konzervatívci majú jedinú výhodu v tom, že odporcovia brexitu sú rozdrobení, čo pri väčšinovom systéme dáva väčšiu šancu na úspech im.

Ak Johnson vyhrá, zapíše sa do dejín ako ten, kto Britániu vyviedol z EÚ. No ak prehrá, hrozí, že obyvatelia Albiónu na neho budú spomínať ako na márnomyseľného muža, ktorý Britániu uvrhol do chaosu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Nigel Farage #Brexit #Jeremy Corbyn #Boris Johnson