Glváč: Hra sa skončila

Niektorí politici, napriek tomu, že to majú nahnuté, dokážu zo všetkého vykľučkovať, až to vyzerá, akoby mali povestných deväť mačacích životov. Iní, ktorí roky sedia pevne vo svojich kreslách, zrazu skončia. Koniec ich politickej kariéry prichádza tak rýchlo, že všetci zostanú zaskočení.

07.11.2019 19:00
debata (8)

Martin Glváč predstavuje tretí typ politika. Prežil všetko – stranícke čistky v roku 2005 aj rôzne kauzy (pozemky na Čiernej vode, kompa na Dunaji). Preto by sa mohlo zdať, že sa mu už nič nemôže stať. Napokon mu väz zlomila (z jeho pohľadu) taká „taľafatka“ – komunikácia s mafiánom, ktorého číslo mala v mobile nejedna slovenská „celebrita“ zo sveta biznisu a politiky. To musí byť frustrujúce!

Mimo televíznych kamier, v tichosti, na svojom facebooku Glváč vo štvrtok poobede oznámil, že ako podpredseda parlamentu končí. Chvíľu mu to síce trvalo, dokonca sa zastrájal, že čo si to ten „neznámy úradník Ravasz“ dovoľuje, no napokon mu „doplo“, koľká bije.

Po tom, ako mu dal Béla Bugár jasné ultimátum, že poslanci Mosta-Híd „mu pomôžu“, a opozícia vyzbierala dostatok podpisov na mimoriadnu schôdzu, pochopil, že ak nechce utŕžiť hanbu v parlamente a poškodiť stranu, bude lepšie, ak sa stiahne sám.

Glváč je síce dôležitá persóna v Smere, no na Súmračnej to zjavne vyhodnotili tak, že jeho zotrvanie vo funkcii ohrozuje stranu. Pred voľbami sa v dostatočnom predstihu potrebujú zbaviť všetkých nášľapných mín, ktoré by mohli vybuchnúť vo vrcholiacej kampani.

Minulý týždeň ho síce podržal samotný Robert Fico, preto by sa mohlo zdať, že strana bude stáť za ním. Veď napokon takého Kaliňáka, napriek všetkým kauzám a mediálnym útokom, držal v ministerskom kresle dlhé roky. No premiér Pellegrini a ministerka Saková ho až prekvapivo otvorene vyzvali, aby odstúpil, čo naznačovalo, že stolička pod ním sa kýve.

Člen predsedníctva a dlhoročný šéf strany v Bratislavskom kraji je síce dôležitá persóna v Smere, no na Súmračnej to zjavne vyhodnotili tak, že jeho zotrvanie vo funkcii ohrozuje stranu. Pred voľbami sa v dostatočnom predstihu potrebujú zbaviť všetkých nášľapných mín, ktoré by mohli vybuchnúť vo vrcholiacej kampani. A človek, ktorý je dlhoročný známy obvineného mafiána Mariana Kočnera a ktorý doteraz poriadne nevysvetlil komunikáciu s Alenou Zsuzsovou, predstavuje sud s pušným prachom.

Pokiaľ ide o kontakty s Kočnerom, nie že by ostatní politici nemali poriadne za ušami, no Glváč na rozdiel od Sulíka, Matoviča či Kollára obliekal koaličný dres a tým poškodzoval jej dobré meno. Glváč sa teraz darmo hnevá a snaží pomstiť Bugárovi. Hra sa skončila.

Po Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi je to tretí vysokopostavený politik Smeru, ktorý pod vonkajším tlakom opúšťa svoju funkciu. Aký to bude mať vplyv na vnútrostranícky boj v Smere, sa ukáže v najbližších týždňoch pri zostavovaní kandidátky. Tak či onak, verejnosť, na rozdiel od Glváča, žiadnu traumu neutrpí…

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Martin Glváč #Béla Bugár #Peter Pellegrini #Denisa Saková