Neschopní primátori

Samosprávy nemajú žiadny dôvod na zvyšovanie daní z nehnuteľností. Primátori a starostovia tým len ukazujú svoju neschopnosť.

14.11.2019 12:00
debata (8)

Reči pred voľbami a skutky po nich dokazujú, že niektorí ľudia idú do politiky nepripravení a nejde im vôbec o ľudí. V opačnom prípade by hľadali rezervy a nezaťažovali ľudí vyššími daňami. Samosprávy majú často prebujnený aparát, nakupujú predražene a služby zlepšujú veľmi pomaly až vôbec. Tiež nevedia poriadne využívať eurofondy. Česť výnimkám.

Nárast dane z nehnuteľností o 200 percent v Trnave je nezmysleným zaťažovaním ľudí. Rozvoj mesta sa dá financovať celkom inak a bez vyťahovania peňazí od daňovníkov. Nejde pritom o žiadne drobné, ale až o 60 eur na rodinu na rok. Nehovoriac o tom, že sa zvyšujú aj ďalšie komunálne poplatky, napríklad za smeti. Obhajoba obcí, že dane treba zvyšovať, sa Slovenskom šíri už ako mor. Ide o výhovorky a nie o skutočné argumenty. Obedy zadarmo obce vôbec nezaťažujú, keďže ich platí štát. Ak majú obce pocit, že ich ničí chodníková novela, tak nech sa pozrú na to, aké neadekvátne vysoké sumy platia firmám za čistenie komunikácií.

Pripravovaná nižšia daň zo mzdy schválená v parlamente pôjde síce na úkor rozpočtov obcí v rozsahu vyše 100 miliónov eur za rok, ale pozrime sa, o koľko si obce prilepšili za posledné roky vďaka tomu, že platy v ekonomike rástli a s nimi aj príjmy z dane z príjmov fyzických osôb pre obce. Kým pred štyrmi rokmi putovalo samosprávam necelých 1,5 miliardy eur, rok nato to už bolo 1,67 miliardy eur. V tomto roku obce a mestá získajú 2,18 miliardy eur! Fakty hovoria jasne, niektorí primátori ľudí poriadne zavádzajú.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #daň z nehnuteľnosti #samosprávy #daň zo mzdy