Klérofašisti bez Harabina

A tento poznáte? Kresťan stretol fašistu, dali sa dokopy, a tak vznikol klérofašizmus. Ale žarty bokom...

14.11.2019 19:00
debata (203)

Kotlebovci s kuffovcami a ďalšími obskúrnymi ministraničkami si symbolicky ako miesto stretnutia vybrali Ružomberok, aby nikoho nenechali na pochybách, že im nejde o nič menšie ako o oživenie ľudáckych tradícií, ktoré sa s týmto miestom spájajú.

Po tom, čo v stredu podpísali memorandum o spolupráci, všetci s napätím očakávali, či sa k nim nepridá aj Štefan Harabin. Vzhľadom na to, že takáto koalícia by mohla výrazne zamiešať povolebné karty, by takéto spojenectvo dávalo logiku.

Hoci Harabin aj Kotleba neustále vyzývajú na spájanie národných a kresťanských síl, vzhľadom na ich silné egá k vytvoreniu národno-kresťanského bloku napokon nedošlo. Dvaja kohúti na jednom smetisku sa neznesú. Našťastie.

Hlavnou príčinou, prečo si nepadli do náručia, je Harabinom navrhovaná užšia spolupráca so Smerom, SNS a s KDH (bez Hlinu!). Samozrejme, to bol iba taktický manéver, ako povedať Kotlebovi NIE, pretože ani jedna zo spomínaných strán o spoluprácu so sudcom Najvyššieho súdu nestojí.

Navyše, z kuloárov už vopred presakovali informácie, že Harabin sa k memorandu nepridá. To sa potvrdilo vďaka faux pas na tlačovej besede, na ktorej jeho spolupracovníci rozdali novinárom vyhlásenie, ktoré odôvodňovalo, prečo nepôjdu spolu, skôr, ako sa samotné rokovanie skončilo.

Kotleba, ktorý je autentický antisystémový hráč, sa nemôže „pošpiniť“ spoluprácou s politikmi reprezentujúcimi moc. A to Harabin so svojím prefláknutým imidžom veľmi dobre vie. Kotleba by takto stratil aureolu „politického panica“.

Naopak, Harabin, ktorý má iste k dispozícii podrobné prieskumy, si je vedomý, že najviac jeho voličov pochádza z tábora ĽS NS a Smeru, a preto aj vie, že z tohto politického rybníka môže loviť najlepšie.

Veľký klérofašistický blok síce nevznikol, no v jednej veci možno s Harabinom súhlasiť: vo voľbách sa bude rozhodovať o budúcom charaktere Slovenska. Zvíťazí normálne Slovensko alebo to, čo považuje za „normálne“ Harabin?

Popri tom však dokáže prilákať i nerozhodnutých voličov a nevoličov, čo znamená, že aj samostatne môže uhrať veľmi dobrý výsledok, hoci bude s ĽS NS bojovať o toho istého voliča. Harabinova strana Vlasť by podľa posledného prieskumu agentúry Focus získala 3 %, a to sa kampaň ešte ani poriadne nezačala. V nej si zatiaľ bývalý minister spravodlivosti počína veľmi dobre.

Hoci v prezidentských voľbách tvrdil, že bilbordy sú zdrojom korupcie, teraz nimi obsypal celé Slovensko. Vidno ho aj v novinách, kde prostredníctvom platených inzerátov útočí na jednotlivých lídrov politických strán.

Keď sa človek pozerá na jeho bilbord so sloganom „Ukradli našu vlasť. Vráťme ju ľuďom!“, akoby počul vzdialenú ozvenu úspešnej brexitovej kampane (Zobrať si späť kontrolu). Hoci nik netuší, kto nám ju ukradol, svojou emóciou mieri na srdcia sklamaných ľudí. Tí by hádam ani nešli k volebným urnám, no práve takéto heslá ich mobilizujú.

Veľký klérofašistický blok síce nevznikol, no v jednej veci možno s Harabinom súhlasiť: vo voľbách sa bude rozhodovať o budúcom charaktere Slovenska. Zvíťazí normálne Slovensko alebo to, čo považuje za „normálne“ Harabin?

© Autorské práva vyhradené

203 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Marian Kotleba #ĽS NS