Spievanie pri klavíri

V histórii našej justície sa odohralo čosi nezvyčajné. Miriam Repáková doručila prezidentke oznámenie o vzdaní sa funkcie sudkyne. Nedávno David Lindtner zase abdikoval z pozície predsedu okresného súdu.

14.11.2019 20:00
debata (1)

Tlak verejnosti aj samotných kolegov začína byť neúprosný. Konečne.

Lindtnerove a Rapákovej problémy majú spoločného menovateľa: nadštandardné vzťahy s človekom, ktorý čelí viacerým kriminálnym kauzám a tá najzávažnejšia ho ešte čaká. Obaja figurujú vo zverejnených komunikáciách Mariana Kočnera.

Rapáková kedysi rozhodla v jeho prospech ohľadom Technopolu Servis. Lindtner si s ním v rokoch 2017 a 2018 vymenil okolo 200 správ na také témy ako premlčanie objednávky vraždy spolumajiteľky TV Markíza či účinná ľútosť pre dnes už odsúdeného podvodníka Ladislava Bašternáka.

Spomínaní dvaja „ochrancovia zákonnosti“ nie sú jedinými hráčmi v dráme Threema, ktorú režíroval častý aktér televíznych smotánok. Monika Jankovská sa síce „dobrovoľne“ vzdala postu štátnej tajomníčky, no svoje pôsobenie na Krajskom súde v Bratislave zatiaľ „rieši“ len práceneschopnosťou, proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu na pozastavenie výkonu funkcie sa odvolala.

Teraz chodia viaceré sudkyne pred osobitnú komisiu Súdnej rady ako na klavír. Existuje podozrenie, že pri svojej práci akosi priľahko podľahli Kočnerovým argumentom. Zuzana Maruniaková mu dala za pravdu v civilnom spore o zmenky Markízy bez toho, aby skúmala ich pravosť. A tak ďalej.

Obľúbený slogan „Padni, komu padni!“ platí i pre dámy a pánov v talároch. Tu však už nejde iba o ich kariérny postup, no o to, že sa vážne narušila dôvera ľudí v celú justíciu. Preto nielen sudcovská samospráva, ale aj ministerstvo spravodlivosti by malo ráznejšie konať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Monika Jankovská #sudkyňa #threema #Zuzana Maruniaková #David Lindtner #Miriam Repáková