Fraška s elektrinou na regulačnom úrade

Nedá sa to nazvať inak ako fraškou, ktorá by mala mať na regulačnom úrade rázne dozvuky. Nie je mysliteľné, aby ľudia platili v cenách elektriny niečo, čo tam vôbec nemá čo robiť.

23.11.2019 06:00
debata (6)

Ak sa tomu navyše dalo zamedziť triviálnym porovnaním dvoch čísel. Kto na úrade pod vedením exministra Ľubomíra Jahnátka zanedbal svoje povinnosti a prečo? Ide o bordel v evidencii či ľudia prišli o peniaze?

Výrobcovia elektriny z ekologických obnoviteľných zdrojov či producenti efektívnej kombinovanej výroby elektriny a tepla majú nárok na kompenzácie. Môžu dostať podporu na elektrinu, ktorú vyrobia, a odrátať si z toho musia spotrebovanú elektrinu zo siete.

Nie je možné, aby dostali dotácie na väčší objem elektriny, ako vyrobili. Porovnať dve čísla by nemalo byť nič zložité. A ak už je výrobcov viac, v dnešnej dobe sa predsa na to dá využiť počítačový program. Napriek tomu sa takéto prípady v evidencii na regulačnom úrade stali. Aj keď nemusí ísť o sumy, ktoré rozbijú rozpočty rodín, ide o princíp.

Spotrebitelia sa v cenách elektriny skladajú na mnohé. Dotácie pre ekologickú, efektívnu výrobu či baníkov spolu dosahujú 600 miliónov eur ročne. Pre domácnosť to predstavuje ročne asi 50 až 100 eur a ešte vyššími sumami prispievajú odberatelia elektriny z radov fabrík a firiem.

Keď v minulosti regulačný úrad neprimerane rýchlo zvyšoval stále mesačné poplatky pre predimenzované kapacity elektromerov, do problému sa zapojil vtedajší premiér Robert Fico a padali hlavy. Dôvera ľudí v inštitúcie je dlhodobo nalomená, zaťažovať a drážiť spotrebiteľov čímkoľvek je neprípustné.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ľubomír Jahnátek #regulačný úrad #výrobcovia elektriny #odberatelia elektriny