Bugárova labutia pieseň?

Po tom, čo SMK odmietla dohodu o spoločnom postupe s Mostom-Híd vo februárových voľbách, politická kariéra Bélu Bugára asi speje ku koncu.

24.11.2019 20:00
debata (1)

Podľa posledných prieskumov jeho stranu predbehla konkurenčná SMK. Aj tá má ďaleko k hranici zvoliteľnosti, a tak možno prvýkrát predstavitelia najväčšej národnostnej menšiny nebudú mať v slovenskom parlamente zastúpenie. Keby sa tam s odretými ušami dostala SMK, tiež to nebude výhra s jej výlučne etnickým zameraním a prepojením na Viktora Orbána.

Most-Híd teraz zostavil kandidátku, na ktorej budú aj Slováci, Rusíni a Rómovia. Poskytne miesta i trom malým politickým subjektom, ale tie k výtlaku bugárovcov sotva pomôžu, lebo sa trvalo v prieskumoch ocitajú v rubrike „iné strany“, kde všetky dokopy dosahujú menej ako pol druha percenta hlasov.

Na tom, že by Bugár ako najdlhšie slúžiaci politik na Slovensku mal odísť do dôchodku, nie je nič prekvapujúce. Hádam iba to, že k tomu nedôjde na základe škandálov. Znepokojivé je však to, že bude chýbať. Iste, nový volebný líder Mosta-Híd Árpád Érsek je žoviálny pán a ako minister dopravy sa zaslúžil o to, aby sa na južnom Slovensku konečne rozbehla modernizácia ciest. No zdá sa, že potenciálnych voličov viac ako takéto prozaické veci zaujímajú kvázi ideologické aspekty.

Bugárovi sa dá všeličo vyčítať, ale faktom ostáva, že sa pričinil o to, aby sa štyri roky nepísalo o napätí medzi Slovákmi a Maďarmi žijúcimi na Slovensku. Vzhľadom na to, kto všetko sa chystá sedieť v budúcom parlamente, možno si raz budeme spomínať na uplynulé obdobie ohľadom slovensko-maďarských vzťahov ako na selanku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #SMK #Béla Bugár #Arpád Érsek