Sanitárny kordón proti extrému

Politici radi zdôrazňujú, ako „načúvajú hlasu ľudu“. No často je to len alibizmus, pretože sami nemajú odvahu búrať staré predsudky, veci zlepšovať a posúvať tak krajinu dopredu.

24.11.2019 19:00
debata (22)

Neraz sa totiž ukázalo, že samotní voliči sú o krok pred našimi politikmi (napr. v otázke registrovaných partnerstiev). Tí sa úzkostlivo snažia prispôsobovať náladám obyvateľstva, aby náhodou nikoho neurazili, čo by ich mohlo stáť percentá. Prípadne útočia na tie najnižšie pudy, aby prilákali tých, ktorí by inak možno ani nešli voliť. Je to spiatočnícka politika, no stavajú na ňu viacerí.

Sú však aj prípady, keď drvivá väčšina ľudí má jasno v tom, „kde je sever“, no politici, ktorí si chcú vždy ponechať zadné dvierka otvorené, len neradi vyjadrujú jasné stanovisko. Respektíve jedno hovoria a druhé robia.

Takým je aj posledný prieskum agentúry Focus pre TV Markíza. Ten potvrdil, že dve tretiny občanov Slovenska nechcú vládu, ktorá by sa opierala o Kotlebovu ĽS NS a ešte viac ich odmieta stranu Vlasť, ktorej volebným lídrom je Štefan Harabin.

Ak nechceme, aby v záujme ziskov pár jedincov bola pochovaná sloboda nás všetkých, vytvorenie „sanitárneho kordónu“ na internete bude nevyhnutnosťou.

Keď sa bývalý minister spravodlivosti pred pár dňami v relácii Ide o pravdu vyjadril, že „Kotleba má nulový koaličný potenciál,“ tak výnimočne povedal pravdu. Žiada sa už len dodať, že v očiach verejnosti má on sám horšie renomé ako Kotleba. To sa skutočne podarí len málokomu. Harabin však na svojom antisystémovom „imidži“ roky neúnavne pracuje, a postoje obyvateľstva sú len prirodzenou reakciou…

Odkaz voličov pre strany je jasný: keď vám dáme svoj hlas, očakávame, že sa „nepošpiníte“ s kotlebovcami a harabinovcami. Ak drvivá väčšina ľudí chápe, že s extrémistami nemožno spolupracovať, tak by to malo byť jasné aj politikom. Tí však účelovými spojenectvami vytvárajú ad hoc koalície aj s extrémistami, čím stierajú rozdiely medzi tým, kto, resp. čo je ešte o.k. a čo už je za čiarou. Sú tak zlým príkladom pre ľudí, ktorí sú potom zneistení, resp. iní sú posilnení správnosťou svojej voľby.

Okolo extrému treba vytvoriť to, čo Francúzi nazývajú cordon sanitaire (sanitárny kordón) aby sa „nákaza“ nešírila ďalej. Pretože ani tá najzdravšia spoločnosť nie je úplne imúnna. Požiadavka, aby sa volení zástupcovia „nebratríčkovali“ s extrémistami, je dôležitá, no ešte dôležitejší je postoj prevádzkovateľov sociálnych sietí, prostredníctvom ktorých sa šíri nenávisť a dezinformácie, ktoré prispejú k rastu popularity extrému.

Komik Sasha Baron Cohen to na konferencii židovskej mimovládnej organizácie Liga proti hanobeniu (ADL) povedal úplne otvorene: „Keby Facebook existoval v 30. rokoch minulého storočia, mohol by Hitler pomocou sociálnej siete šíriť 30-sekundovú reklamu o svojom riešení židovskej otázky." Facebook spolu s ďalšími technologickými gigantmi označil za „najväčšiu propagandistickú mašinériu v dejinách“. „Len si predstavte, čo by Goebbels urobil s Facebookom,“ do­dal.

Ak nechceme, aby v záujme ziskov pár jedincov bola pochovaná sloboda nás všetkých, vytvorenie „sanitárneho kordónu“ na internete bude nevyhnutnosťou.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Štefan Harabin #Marian Kotleba #ĽS NS #Vlasť #Sascha Baron Cohen