Odklínanie Bratislavy

Výjazdové rokovania vlády sa zvyknú konať v tzv. menej rozvinutých okresoch. Žeby sa medzi ne zaradila aj Bratislava? Určite nie, no pravdou ostáva, že naše hlavné mesto prinajmenšom od mečiarovských čias (z politických príčin) bolo akoby od macochy.

27.11.2019 20:00
debata (5)

Vláda pustila perie iba počas primátorovania Iva Nesrovnala v súvislosti s prípravou na hokejové majstrovstvá sveta.

Developeri tu síce investujú, no len do svojich megalomanských stavieb. Ostatné, námestia, parky, kultúrne zariadenia, historické pamiatky, ale aj okolitá príroda ostávajú na milosť a nemilosť radných v centre a mestských častiach. Mnohí z nich majú tiež svoje špecifické záujmy. A tak to vyzerá s verejnými priestormi, ktoré by mohli a mali veľkomesto na Dunaji poľudštiť.

Nový prístup vlády preto vyvoláva sympatie. Odpustenie dlhu s tým, že desať miliónov eur pôjde na rozvoj, finančná injekcia za ďalších 15 miliónov na zmysluplné projekty, ktoré sa rozbiehajú v prospech zvýšenia kvality života obyvateľov a príťažlivosti pre návštevníkov…

Mnohí pookrejú pri myšlienke vytvorenia celonárodného kultúrneho stánku po tom, čo sa tak absurdne zlikvidovalo PKO bez toho, aby ho niečo adekvátne nahradilo. Netreba budovať dajaký nový komplex. Ponúka sa už roky plne nevyužívaný bývalý Dom odborov.

Do jeho modernizácie, samozrejme, treba naliať peniaze, ale existuje pridaná hodnota. Z priestranstva okolo Trnavského mýta, ktoré zatiaľ vyzerá dosť ošumelo, sa môže stať relatívne skoro veľmi atraktívna štvrť.

To, že Bratislava ostáva v porovnaní s inými európskymi metropolami spiacou Ruženkou, nebolo chybou iba menej či viac neschopných primátorov, no aj slovenských vlád, ktoré sa k nej otáčali chrbtom. Je najvyšší čas toto mesto odkliať. A to nielen v predvolebnom období.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vláda #PKO #výjazdové rokovanie #developeri #Trnavské mýto #Dom odborov