Mladí voliči kotlebovcov: Dôvera iba jednému

Výsledky prieskumu agentúry Focus týkajúceho sa predvolebných preferencií potenciálnych voličov vo veku 18 až 29 rokov sú síce alarmujúce, ale nie až také prekvapujúce.

28.11.2019 20:00
debata (62)

Na základe odlišnej metodiky sa síce nedajú porovnávať s údajmi, ktoré vzišli z májových simultánnych volieb na stredných a vysokých školách do Európskeho parlamentu organizovaných v spolupráci s Kanceláriou EP v Bratislave, no obe akcie potvrdzujú nebezpečný trend.

V simultánnych voľbách, do ktorých sa pred polrokom zapojilo vyše 10-tisíc študentov, získala ĽS NS najviac – 15,8 percenta hlasov (na odborných školách 20,4 %). V aktuálnom prieskume z vyše 700 oslovených mladých ľudí, ktorí sa rozhodli, že sa zúčastnia na parlamentných voľbách, by kotlebovcov podporilo až 18,9 percenta. Tiež z neho vyplýva, že kontroverznej ĽS NS nedrukujú už len rasisticky orientovaní neoľudáci v regiónoch stredného a východného Slovenska s vyšším podielom rómskeho obyvateľstva.

Kotlebovci začali stavať na menej radikálnej rétorike, sociálnej a antiintegračnej demagógii a zrazu sa zmenili na veľkých kresťanov. A tak sa k nim už viac hlási aj mladšia stredná generácia i v západnej polovici republiky. Podľa prieskumu ĽS NS jej sympatizanti nechápu len ako stranu vzdoru, protestu proti zaužívaným spoločenským pravidlám.

Už to nie sú iba mladíci, čo hajlovali pred Tisovým portrétom a počas osláv SNP vyvesovali čierne zástavy. Podľa nich mal na Slovensko negatívny vplyv aj november 1989, demokraciu nepovažujú za najlepší politický systém, voľby pokladajú za plytvanie peniazmi. Ich ústredným motívom sa stalo: ľuďom sa nedá dôverovať! Slepo dôverujú iba autoritatívnemu vodcovi. Ale to už svet zažil, a nie raz. Vždy sa to zle skončilo.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #neoľudáci #ĽS NS #prieskum Focus #silmultánne voľby